Am si eu o problema si vreau sa aud mai multe pareri...
In cazul in care cineva emite o fila CEC fara acoperire, clar, suntem in prezenta infractiunii prevazute de art. 215 alin. 4, respectiv inselaciunea.
Daca insa, cineva emite bilet la ordin fara acoperire, in afara faptului ca acesta constituie titlu executoriu si se poate executa "imediat", ce alte avantaje ofera ?
In cazul in care debitorul, persoana juridica, nu are disponibil in cont si nu are bunuri urmaribile, iar sediul firmei este domiciliul administratorului, ce mijloace mai are la indemana creditorul ?!
Fapta debitoarei de a emite bilet la ordin fara acoperire, se incadreaza la infractiunea prevazuta de art. 292 cod pena, fals in declaratii ? Daca nu, administratorul, nu poate fi tras la raspundere sub nici o forma ?
Tocmai asta e, ca nu am ce sa execut. Nu are nici un ban in cont, nu are bunuri urmaribile, si sediul este adresa de domiciliu. Mai mult, masina care a fost reparata la noi, este proprietatea altei firme, deci nu putem urmari nici macar masina care a fost reparata. In aceste conditii, ramane doar partea penala........215-le........
Si ce parere aveti de 292 cod penal, fals in declaratii ?
ART. 292
Falsul în declaraţii Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Defapt daca stau si ma gandesc mai bine, articolul nu se refera si la firme particulare, cum este cazul meu. Oricum, se pare ca raman la art 215, dar o sa incerc si 292, ca doar nu strica sa includ 2 infractiuni, poate ramane maca una.:)
Daca masina reparata este a altei firme si cunoasteti firma va puteti adresa acesteia cu o adresa, la care sa atasati copii ale biletelor la ordin emise pt repararea ei (bile in care imi imaginez ca se specifica date ce dovedesc ca se refera la plata acelei masini) si sa va indice in ce conditii masina apartinand firmei lor a ajus sa fie reparata de alta firma.
Puteti incerca chiar sa introduceti in cauza firma proprietara a masinii.
La plangerea penala atasand raspunsul acestei firme, poate firma proprietara are ceva de spus in aceasta problema.
Da, si asta e o idee buna. Problema este, din cate am aflat pana acum, persoana cu care am probleme, are mai multe firme. Cam asa incearca sa isi spele mainile. Cu firma "E" isi asuma diferite obligatii, incheie contracte etc, insa aceasta firma nu are bani, nu are bunuri urmaribile etc. Cealalta firma, "A" detine bunurile, masina etc. In atare situatie, este aproape inutila formularea unei adresa, ca nu o sa ne raspunda nimeni. Oricum o sa scot furnizarea de informtii de la ORC pentru ambele firme, urmand sa fac si o adresa ca nu o sa-mi cada mana :)
Incearca sa vezi daca numele celui care a eliberat biletul neacoperit apare ca asociat l;a firma care detine masina ,astfel te poti indrepta cu un proces de recuperare a costului reparatiilor chiar impotriva acestei firme.
O plangere penala in care sa fie aratate toate aceste aspecte chiar daca face recuperarea banilor mai dificila, este mai sigura.