avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bilet la ordin, fara acoperire
Discuție deschisă în Executare silită

Bilet la ordin, fara acoperire

Am si eu o problema si vreau sa aud mai multe pareri...
In cazul in care cineva emite o fila CEC fara acoperire, clar, suntem in prezenta infractiunii prevazute de art. 215 alin. 4, respectiv inselaciunea.

Daca insa, cineva emite bilet la ordin fara acoperire, in afara faptului ca acesta constituie titlu executoriu si se poate executa "imediat", ce alte avantaje ofera ?
In cazul in care debitorul, persoana juridica, nu are disponibil in cont si nu are bunuri urmaribile, iar sediul firmei este domiciliul administratorului, ce mijloace mai are la indemana creditorul ?!
Fapta debitoarei de a emite bilet la ordin fara acoperire, se incadreaza la infractiunea prevazuta de art. 292 cod pena, fals in declaratii ? Daca nu, administratorul, nu poate fi tras la raspundere sub nici o forma ?

va multumesc si astept parerile voastre
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:06, 11 Iulie 2007
Tocmai asta e, ca nu am ce sa execut. Nu are nici un ban in cont, nu are bunuri urmaribile, si sediul este adresa de domiciliu. Mai mult, masina care a fost reparata la noi, este proprietatea altei firme, deci nu putem urmari nici macar masina care a fost reparata. In aceste conditii, ramane doar partea penala........215-le........

Si ce parere aveti de 292 cod penal, fals in declaratii ?
ART. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Defapt daca stau si ma gandesc mai bine, articolul nu se refera si la firme particulare, cum este cazul meu. Oricum, se pare ca raman la art 215, dar o sa incerc si 292, ca doar nu strica sa includ 2 infractiuni, poate ramane maca una.:)
Daca masina reparata este a altei firme si cunoasteti firma va puteti adresa acesteia cu o adresa, la care sa atasati copii ale biletelor la ordin emise pt repararea ei (bile in care imi imaginez ca se specifica date ce dovedesc ca se refera la plata acelei masini) si sa va indice in ce conditii masina apartinand firmei lor a ajus sa fie reparata de alta firma.
Puteti incerca chiar sa introduceti in cauza firma proprietara a masinii.
La plangerea penala atasand raspunsul acestei firme, poate firma proprietara are ceva de spus in aceasta problema.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2007
adelaida_07, utilizator
Da, si asta e o idee buna. Problema este, din cate am aflat pana acum, persoana cu care am probleme, are mai multe firme. Cam asa incearca sa isi spele mainile. Cu firma "E" isi asuma diferite obligatii, incheie contracte etc, insa aceasta firma nu are bani, nu are bunuri urmaribile etc. Cealalta firma, "A" detine bunurile, masina etc. In atare situatie, este aproape inutila formularea unei adresa, ca nu o sa ne raspunda nimeni. Oricum o sa scot furnizarea de informtii de la ORC pentru ambele firme, urmand sa fac si o adresa ca nu o sa-mi cada mana :)
Incearca sa vezi daca numele celui care a eliberat biletul neacoperit apare ca asociat l;a firma care detine masina ,astfel te poti indrepta cu un proces de recuperare a costului reparatiilor chiar impotriva acestei firme.
O plangere penala in care sa fie aratate toate aceste aspecte chiar daca face recuperarea banilor mai dificila, este mai sigura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fila cec fara contract bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Societatea noastra a primit ca si garantie pentru plata unor facturi o fila CEC in alb si un bilet la ordin in alb. Deoarece clientul nu a mai ... (vezi toată discuția)
Raspunderea juridica a unui administrator de firma kitty24 kitty24 Daca am fost administrator al unei firme, am semnat bilete la ordin, si alte documente ale firmei, iar acum nu mai sunt, si firma nu isi poate onora biletele ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin fara acoperire Andrei T Andrei T Daca o societate a platit cu bilete la ordin fara acoperire pot sa cer inceperea urmaririi penale in baza art 215 din codul penal? sau ce art. ar trebui ... (vezi toată discuția)