avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA plateste sau nu plateste TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

plateste sau nu plateste TVA?

-persoana impozabila, scutita in temeiul art.152 Cod fiscal, inregistrata in scopuri de TVA conform art 153'1,plateste TVA pentru o achizitie intracomunitara de peste 10.000 euro?

eu ma intreb asa:- daca o persoana impozabila PLATITOARE de TVA NU plateste TVA pentru aceeasi opratiune impozabila (respectiv achizitie intracomunitara de peste 10.000 euro) avand la dispozitie procedura 4426=4427, una SCUTITA la plata TVA, de ce ar trebui sa plateasca TVA pentru aceeasi operatiune?
da, plateste tva in romania prin formularul 301, pentru ca nu are drept de deducere a taxei in romania.
daca este inregistrata cf. art 153^1 prin optiune, plateste tva in romania chiar daca nu depaseste plafonul de 10.000 euro.
ati spus bine, persoana este scutita la plata tva catre bugetul statului, deci mai departe, nu este obligata sa colecteze tva la vanzarea bunurilor achizionate.
sa ne uitam cu atentie la scutirea de la art 152 care face trimitere la art 126 alin. 1, si care se refera la operatiuni impozabile...la art 126 alin. 3 se asimileaza achizitia intracomunitara acestei operatiuni...or, persoana scutita...e scutita doar pentru livrari, nu si pentru operatiuni asimilate?
eu inteleg ca nu are voie sa deduca...dar este scutita si de la plata...si nu ma refer la livrari, ci si la operatiuni asimilate pentru care locul e Romania...

incerc sa ma pun in mintea legiuitorului si a definitiei TVA- taxa suportata de consumatorul final.
O persoana SCUTITA pe situatie speciala- cifra de afaceri sub 35.000 euro- nu este una si aceeasi cu o persona neimpozabila...or, plata TVA pentru achizitii de peste 10.000 euro nu ar trebui sa o efectueze oricine, dar nu o persoana SCUTITA?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Ilie Stanica, Consultant fiscal
Art. 150 Cod Fiscal
Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(1) Persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată, dacă aceasta este datorată în conformitate cu prevederile prezentului titlu, este persoana impozabilă care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii.

cred ca nu intelegeti ce inseamna persoana obligata la plata taxei.

o societate neplatitoare de tva nu achita si tva aferenta din factura unui furnizor din romania?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
danike, utilizator
danike... nu inteleg eu multe:)) mai este ceva ce nu inteleg in cazul de fata:- tu te lupti cu mine sau cu subiectul dezbaterii? eu am propus un subiect de dezbatere si as dori niste argumente...cu multumiri si cu scuze pentru neintelegerea mea, dar opiniile in legatura cu capacitatea sau incapacitatea mea nu fac obiectul discutiei...
in nici un caz nu "startez" un subiect pentru a polemiza, ci pentru a INTELEGE din modul cum ceilalti inteleg.
multumesc.
imi cer scuze, poate nu m-am exprimat foarte explicit.
poate la primul seminar voi reusi mai multe :)

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Livrare in romania auto second hand achizitionat din ue eleonorac eleonorac Buna ziua, am o nelamurire:o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva si inscrisa in ROI, achizitioneaza auto second hand din UE.Cand vinde auto in ... (vezi toată discuția)
Este sau nu achizitie intracomunitara martady martady buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspunsla intrebarea: daca platesc o publicitate pe google si primesc factura de la \"Google Ireland Ltd\", in ... (vezi toată discuția)