avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrare in Romania auto second hand achizitionat din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrare in Romania auto second hand achizitionat din UE

Buna ziua,
am o nelamurire:o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva si inscrisa in ROI, achizitioneaza auto second hand din UE.Cand vinde auto in Romania, poate aplica tva doar la marja de profit?Adica poate aplica regimul special de TVA pentru livrari second hand?Pe facturile de achizitie, scrie ca este scutit de tva pentru operatiuni triunghiulare.Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:39, 27 Februarie 2015
intrucat achizitia s-a efectuat in regim normal, adica o achiztie intracmunitara de bunuri taxabila in romania (taxare inversa), in cazul de fata nu se poate aplica TVA asupra marjei de profit la revanzare.
cititi cu atentie art. 152^2 cod fiscal.


mi s-a trimis raspuns de la anaf astfel:potrivit art.152^2, alin.2 Cod fiscal, perosoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second hand daca a achizitionat aceste bunuri din interiorul Comunitatii, de la o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art.141 alin.(2) lit.g).( erau mai multe situatii in care putem aplica regimul special de tva, dar acesta mi se pare cel mai ok vis-a-vis de situatia mea).Achizitia intracomunitara este scutita de tva, de ce sa nu pot aplica regimul special?Va multumesc!!!
cum sa fie scutita de tva achizitia intracomunitara de bunuri?

in cazul descris mai sus este vorba de o operatiune triunghiulara in care firma dvs. din romania este beneficiarul livrarii ulterioare, adica client final.

ART. 150 Persoana obligată la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România
(4) Taxa este datorată de persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiarul unei livrări ulterioare efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, în următoarele condiţii:
1. cumpărătorul revânzător al bunurilor să nu fie stabilit în România, să fie înregistrat în scopuri de TVA în alt stat membru şi să fi efectuat o achiziţie intracomunitară a acestor bunuri în România, care nu este impozabilă conform art. 126 alin. (8) lit. b); şi
2. bunurile aferente achiziţiei intracomunitare, prevăzute la pct. 1, să fi fost transportate de furnizor sau de cumpărătorul revânzător ori de altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului revânzător, dintr-un stat membru, altul decât statul în care cumpărătorul revânzător este înregistrat în scopuri de TVA, direct către beneficiarul livrării; şi
3. cumpărătorul revânzător să îl desemneze pe beneficiarul livrării ulterioare ca persoană obligată la plata taxei pentru livrarea respectivă.

ART. 157 Plata taxei la buget
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoana impozabilă înregistrată conform art. 153 va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferentă achiziţiilor intracomunitare, bunurilor şi serviciilor achiziţionate în beneficiul său, pentru care respectiva persoană este obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (2) - (6).

nu confundati operatiunile scutite de tva cu cele taxabile in romania pentru care cumparatorul, in calitate de persoana impozabila platitoare de tva, nu plateste efectiv tva inregistrand taxare inversa prin formula 4426 = 4427.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pt servicii de consultanta maryette maryette Am primit o factura din Germania (cabinet p.fizica)pt consultanta ,serviciu prestat la sediul ns din Romania;pe factura scrie ca se aplica taxarea inversa cf ... (vezi toată discuția)
Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Tva silvianc silvianc Sunt o firma platitoare de tva.intermedieri auto.Cumpar auto second-hand din romania de la firme platitoare de tva.Cum facturez la firme in comunitate ... (vezi toată discuția)