In momentele acelea de durere, imediat dupa un decesul unei persoane dragi, mai ales cand esti singurul mostenitor care trebuie sa te ocupi de inmormantare, pentru ca ceilalti sunt plecati din tara, si mai ales, nu ai bani pentru cheltuielile de inmormantare, esti innebunit sa gasesti o cale de iesire din impas. Daca exista intelegere intre mostenitori (nu exista dispute intre ei), trebuie sa va spun ca am auzit de urmatoarea cale posibila (dar depinde foarte mult de notar, a tinut sa imi precizeze persoana in cauza) de rezolvare in acest caz:
- solicitare la notar de deschidere(dezbatere) a succesiunii, partiala, numai pentru contul in cauza si eliberarea certificatului de mostenitor in acest sens;
- este util sa dispuneti de o imputernicire din partea celorlalti mostenitori, in sensul ca sunteti imputernicit legal din partea lor sa deschideti succesiunea si sa utilizati certificatul de mostenitor la solicitarea de efectuare operatiuni din/in contul bancar respectiv;
-dupa obtinerea certificatului de mostenitor, puteti ridica sume din contul in cauza, pe baza prezentarii acestuia la banca.
Bineinteles, daca exista disensiuni intre mostenitori, acest lucru nu se poate realiza si cel mai bine este, daca va revine integral sarcina efectuarii cheltuielilor cu inmormantarea defunctului, sa pastrati toate aceste acte doveditoare pentru a putea recupera ulterior suma in cauza.
Nu am pretentia ca aceasta metoda chiar functioneaza, si i-as ruga pe colegi daca chiar stiu sigur ca nu se poate realiza, ar fi mai bine sa intervina si sa combata cele spuse de mine, pentru a evita sa purtam aiurea pe drumuri oameni necajiti din cauza decesului unor rude. Multumesc.
Mostenitorii din clasa 1 de mostenitori sunt mostenitori sezinari si nu trebuie sa prezinte nici macar certificat de calitate de mostenitor , cu atat mai putin certificat de mostenitor. Daca banca nu elibereaza banii, face un abuz. Trebuie sa vorbesti cu cei de la serviciu juridic al bancii.Art. 653. C.civ. Daca nu vor, emigrreaza.
Ce se intampla dacă soția supraviețuitoare face o "donație părinți "către fiica sa (din prima casatorie) de pe cardul soțului decedat cu o zi înainte (29 deces..30 efectuarea donatiei ).menționez ca decedatului are 2 copii din prima căsătorie care in mod firesc în moștenesc, multumesc