avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Drepturile omului: mit sau adevar?!
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Drepturile omului: mit sau adevar?!

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Credeti cu tarie in aceste articole din Constitutia Romaniei ?
V-as ruga pe toti cei interesati sa va spuneti parerea sau sa exemplificati corectitudinea sau incorectitudinea acestor articole.
Totodata astept solutii pentru sau idei pentru a se ajunge la respectarea legilor.
Va multumesc si va invit sa urmatiti [ link extern ]
@serban19,
@legalmgm a glumit! S-a… distrat amar, daca vreti… Deoarece… un anumit gen de cetateni - majoritari si corputibili - au votat fara sa stie ce, sau au votat in schimbul unor promisiuni fara suport real (sarmanii, nu prea aveau cum sa-si dea seama ca sunt imbatati cu apa rece)…
Acum, ce sa zic, cetatenii ca cei din videoclip devin adulti si voteaza si traiesc asa… cum le dicteaza constiinta… Si se naste o intrebare naturala: care constiinta? Cei obisnuiti inca din copilarie sa actioneze numai in schimbul a “ceva”, educati sa taca, sa nu-si exprime opiniile (pt a avea liniste), cei educati sa cedeze santajului, educati sa asculte de un "sef" etc s.a.m.d voteaza cam degeaba (in sensul unei posibile bunastari la nivel national cel putin), pentru ca o fac asa cum le dicteaza cei care au interes direct sa castige puterea politica pentru ei si anturaj si promit te miri ce, stiind ca prinde la majoritate…
Asadar, pentru a se ajunge la respectarea drepturilor omului e necesara si o educatie… politica a cetateanului… Dar cand e vorba de promisiuni despre ajutoare sociale - ca exemplu - cine-i “prost” sa voteze pentru munca si initiativa privata daca e lenes?

Exista o gluma - cu referire la “solutia” care ar salva Romania: cetatenilor care au un IQ sub 100 sa li se interzica sa aduca pe lume copii… Dar avand in vedere ca nici inteligenta si nici prostia nu sunt ereditare… cade si aceasta solutie (ramane tot educatia, ca o solutie posibila)… Dar cine sa educe?
In plus, printr-o asemenea “interdictie” s-ar incalca - flagrant - dreptul omului de a se reproduce :D

Sigur, chestiunea cu referire la drepturile omului este una serioasa dar cat timp solutie universal valabila pentru respectarea in litera si spiritul legii a drepturilor fundamentale ale omului nu exista ar trebui sa si zambim… Stiti ca totul este relativ… Iar faptul ca mai putem glumi nu inseamna ca ne temem de democratie - poate fi chiar dovada ca o intelegem foarte bine.
:bow:
serban19 a scris:
Sunt de parere ca votul universal reprezinta expresia fina a democratiei.

Buna ziua,
Daca ar fi fost scris: finală ar fi fost foarte adevarat.

P.S. 1
Dle @trope_doi,
Este corect:
Glumesc, dar cu lacrimi in ochi.
Nu pentru mine ci pentru copii mei.

P.S. 2
trope_doi a scris:
Cum putem obliga pe cineva la respectarea diferitelor dispozitii privind drepturile omului? Hm… As zice prin educarea omului de catre om… Dar cum, de exemplu, un antisemit, un anti-tigan, un anti-homosexual sa educe un om in spiritul respectarii drepturilor omului? Cum sa ii determini pe cei corupti sau pe cei coruptibili sa respecte litera dar si spiritul legii?

Pentru toate acestea, de mii de ani societatea a inventat religiile, codurile morale, codurile de legi, etc.
Dar se vede, chiar dupa 3000-4000 de ani de istorie, ca ele nu ajuta chiar 100%.
Si atunci, cum sa-mi las eu viata, educatia copiilor, averea, pe "votul" unuia ca cei descrisi mai sus ?
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Pentru ca e in discutie (si) democratia...

“Democratia e matematic imposibila”
“Daca votul ar schimba ceva ar fi scos in ilegalitate, spun <<gurile rele>>”

[ link extern ]
serban19 a scris:
...... tin sa-i raspund Dlui legalmgm.
Sunt de parere ca votul universal reprezinta expresia fina a democratiei.
.......................si oare cine s-ar putea teme de libertate , mergand pe ideea ca : democratie=libertate ?
Daca urmarim etimologia cuvantului democratie descoperim ca
demos=popor si kratos=putere

Daca duceti analiza etimologica pana la captul ei din istoria ateniana, trebuie spus tot adevarul asupra acestei ecuatii:
pe vremea cand se aplica "democratia ateniana" demos-ul era format din cetatenii atenieni cu drept de vot censitar care erau in numar de 20-50 de mii in tot polisul.
Aia poate ca era o democratie functionala.
Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Am avut neplacuta surpriza sa constat ca cetatenii – in general – cunosc care sunt drepturile fundamentale ale omului dar nu prea inteleg cum se exercita acestea si nu au inteles de ce nu e indicat sa se deroge de la acestea...

In asemenea contex (cand nu se intelege esenta) drepturile omului raman... un mit.

Alte discuții în legătură

Ce lege da dreptul cetatenilor de a se asocia ? georgyca georgyca Existal un drept fundamental al omului de a se asocia si de a semna contracte cu alte persoane sau firme ? Scrie acest lucru in lege ? (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie doruforum doruforum Am urmatoarele doua intrebari: - ce se intampla cu bunurile (terenuri/imobile) aflate in proprietate daca renunti la cetatenia romana? Esti obligat sa vinzi ... (vezi toată discuția)
Hotararea prin care se solutioneaza planegerea impotriva rezolutiilor cf lefii 202/2010 nu este definitiva Micaly Micaly Art 20 Constitutie Tratatele internationale privind drepturile omului (1) [b]Dispozitiile constitutionale[/b] privind drepturile si libertatile ... (vezi toată discuția)