avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Persoana trecuta in plus la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Persoana trecuta in plus la intretinere

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati si pe mine sa clarific o problema pe care o am cu asociatia de proprietari de la blocul unde locuiesc. Am avut supriza neplacuta sa descopar a fost trecuta o persoana in plus la intretinere - prespectiv prietenul meu care ma viziteaza zilnic insa nu ramane peste noapte decat in cazul in care eu sunt plecata din localitate. Stiam ca legea prevede ca o persoana sa locuiasca in apartament minimun 15 zile pe luna pentru a putea fi trecuta la intretinere.
Desi am facut sesizare catre asociatie, si am depus si adeverinta ca prietenul meu locuieste si plateste intretinere in alta parte, refuza sa-l scoata de la intretinere si sa recalculeze cotele pe luna trecuta. Mai mult, mi-au spus ca si pe luna aceasta va fi trecut la intretinere.

Este legal ce fac? E mai mult o problema de principiu decat una de bani.

Multumesc
Anne Maria
@carol_lorac

Poate ca aveti dreptate, nu ne-ar conveni daca am fii pusi in aceasta situatie. Poate ca, revoltati, ne-am apuca sa citim legea. Poate ca revoltati am ramane si dupa citirea legii, dar astea sunt prevederile lui.
Argumentul dvs. ca si la presedinte sau administrator vin persoane cu probleme organizatorice nu sta in picioare.
Acele persoane care vin cu probleme organizatorice la presedinte sau administrator fac parte din comitetul executiv. Ca sa faci parte din comitet trebuie sa ai calitatea de proprietar in blocul respectiv. avand calitatea de proprietar inseamna ca deja contribui la cheltuieli. Contribuind la cheltuieli...
"Cei trei" despre care vorbiti au o experienta nu de viata si de profesat.
Nu vad de ce domnul Adrian v-ar fi dat un sfat eronat? Dumnealui a vorbit din experienta, iar experienta vine din practica.
Ca unii dintre dumneavoastra se implica emotional in aceste probleme si vorbesc in necunostinta de cauza nu mai este problema moderatorilor.
Intr-o discutie cu legea in mana trebuie sa lasam la usa conceptii de genul "parerea mea este ca" sau "dupa mine as face"...
domnule armenteros, toti avem o anumita experienta de viata si de profesat, insa asta nu ne da dreptul sa punem oamenilor deja eticheta in frunte datorita unei generalizari pe care o avem tiparita in minte ... acest moderator care a binevoit sa stearga un mesaj argumentat din definitiile date de DEX in care se vede clar diferenta intre A LOCUI si A VIZITA (poate nu stiti, dar in tribunal se pune mare pret pe semantica si punctuatie, orice virgula pusa fiind bine interpretata de avocati).
nu mi-ati raspuns ... daca mergeti 1-2 ore zilnic in vizita la nepoti (ca va este drag de ei si le duceti niste dulciuri, jucarii, etc), cum vi s-ar parea sa va treaca la intretinere acolo ??? sint convins ca nu i-ati felicita ... cu atit mai putin copilul dvs la ai carui copii mergeti
PS ... afirmati ca
" Intr-o discutie cu legea in mana trebuie sa lasam la usa conceptii de genul "parerea mea este ca" sau "dupa mine as face"...

uitati insa ca legea prevede sa fie trecute la intretinere persoanele care LOCUIESC acolo, nu cele care vin in vizita. iar ultima parte a frazei de mai sus este caracteristica acestui moderator, care considera din start ca acel vizitator nun sta numai 1-2 ore, ci LOCUIESTE mai mult de 15 zile la acel apartament, considerind-o din start vinovata pe initiatoarea topicului
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
ContSters62736, utilizator
Domnule carol_lorac
Ce-ati spune sa ma duc si eu in vizita la parinti vreo opt ore pe zi, dupa care sa revin acasa?
Care e diferenta intre a sta opt ore intr-o vizita si a dormi peste noapte? Daca te pui in pat la 24:00 si pleci la 8 dimineata tot opt ore sunt.
Legea 230/2007 spune ca sunt trecuti la intretinere persoane care locuiesc cel putin 15 zile conecutive.
Daca ar fi sa iau ad-literam ce spune dex despre cuvantul a locui (a-si avea domiciliul undeva, a fi stabilit cu locuința undeva) inseamna ca nici rudele care vin la mine o luna nu trebuie sa le trec, pentru ca ele au domiciliul legal in alta parte a orasului sau a tarii. As putea sa motivez ca au venit in vizita (conform dex: A merge la cineva pentru a-l vedea - din prietenie, din datorie profesională etc.; a face cuiva o vizită. 2. A se duce să vadă, să cunoască la fața locului o localitate, un muzeu, un obiectiv etc. 3. A inspecta, a controla; a cerceta, a examina cu atenție și la fața locului).
Prin urmare am vreo trei explicatii pentru vizita lu' Mama Mare:
1. a venit in vizita sa ma vada, nu a venit de mult si vrea sa ma vada o luna
2. A venit la fata locului sa vada un obiectiv (apartamentul meu)
3. A venit in insepctie sa cerceteze si examineze cu atentie la fata locului acolo unde locuiesc.
Si toate astea pentru ca domiciliul ei figureaza in alta parte...
Armenteros, utilizator
Deoarece ma aflu in "barca" presedintilor si administratorilor de asociatii, pot sa va spun ca discutii de acest fel am avut destule si la noi in asociatie. Mi-amintesc ca in urma cu vre-o doi ani, in urma unor raspunsuri postate de mine la un topic asemanator, o doamna administrator era cat pe ce sa ma scoata din forum...
Pai din cate am inteles, autoarea topicului ne-a spus ca nu-i vorba de bani, ci de principiu, asa ca domnule @carol_lorac, nu mai incercati sa ne aratati care sunt diferentele intre a sta, a locui, a vizita... Discutiile care se poarte pe casa scarii depind direct proportional cu gradul de cultura a proprietarilor. ce sa zica nenea Costel de la parter, pensionar cu 350 lei pensie cand il vede zilni pe prietenul domnisoarei ca intra-iese din scara, la mine in scara intr-o situatie f. asemanatoare, proprietara i-a incredintat cartela de la interfon, cheia de intrare in ap., ba mai are si sarcina de a plimba catelul si de a duce gunoiul la punctul de colectare... La ce bun aceste discutii daca nu este vb. de bani ci de printipii? Lasati incolo de printipii ca sunt probleme cu adevarat importante in viata de la bloc. Daca totusi nu va intelegeti cu as. prop. aveti mai multe cai de atac, respectiv adresarea la primaria locala - birou as. prop, eventual apelarea la instanta. Totusi, intreb: merita? Daca credeti ca merita, dati-i bataie! Schimbati com. executiv care la randul sau are menirea sa-l puna la punct pe administratorul recalcitrant si prost pregatit.
Oricum, in majoritatea as. prop. discutiile despre nr. de persoane care participa la impartirea cheltuielilor specifice pe nr. de persoane, ocupa un loc aparte.
Pentru a nu fi in situatia reclamata de autoarea topicului, in una dintre AG, am discutat si hotarat mai multe situatii in care pot/nu pot fi trecute persoane in plus sau minus in evidenta unui proprietar. Daca dvs. ati fi la noi in as., conform celor de mai sus, in intelegere cu dvs., pe o luna ati fi trecuta cu o peresoana si pe urmatoarea cu doua s.a.m.d. Daca nu ne-am intelege, decizia com. ex. o stiu de pe acum: in fiecare luna 2 persoane.
Insa ceea ce nu am inteles in toata aceasta discutie: de ce chelt. pe persoana sunt atat de mari? Uitati ce chlt./pers. avem pe luna mai 2010:
- chelt. gunoi = 4,21 lei;
- chelt. e. el. = 0,00 lei; (cand avem consum rezulta cam 0, 35 lei/pers)
- dif. apa rece = 0,42 lei;
-dif. apa calda = - 0,14 lei;

Cu stima,
domnilor administratori si presedinti,
abia astept sa ajungeti in situatia ca asociatia sa fie data in judecata intr-o astfel de situatie si ca instanta sa se pronunte .... sa va vad atunci pe unde veti scoate camasa :)
@adam grecu ... faptul ca la dvs in asociatie cheltuiala pe persoana este de sub 5 lei nu inseamna ca peste tot este la fel. drept dovada ... initiatoarea a spus clar ca la dinsa suma se ridica la 60 lei, ceea ce inseamna o mare diferenta in bugetul fiecaruia. daca ar fi fost vorba despre 5 lei, poate nu ar fi fost aceeasi situatie
observ ca acum ii faceti si programul prietenului initiatoarei topicului ... ii plimba catelul (desi poate nu are), ii face mincare si curatenie (din cauza asta il bagati la plata pentru gunoi), ii face cumparaturile (de asta il bagati la plata liftului, desi poate urca scarile pe jos, ca sta la parter, et 1 sau 2)
probabil ca asta faceti in fiecare vizita pe care o faceti cuiva ... faceti curatenie, mincare, cumparaturile, nu mergeti doar intr-o simpla vizita, sa stati la discutii la o cafea
@armenteros ... deci, de la 1-2 ore ati ajuns deja la 8 ore ... atitudine tipica unui administrator ... aceea de a exagera in situatia cind este vorba sa incaseze de la altii, si de a minimaliza atunci cind este vorba sa scada din cheltuieli
revin cu intrebarea la care nu mi-ati raspuns :
nu mi-ati raspuns ... daca mergeti 1-2 ore zilnic in vizita la nepoti (ca va este drag de ei si le duceti niste dulciuri, jucarii, etc), cum vi s-ar parea sa va treaca la intretinere acolo ??? sint convins ca nu i-ati felicita ... cu atit mai putin copilul dvs la ai carui copii mergeti
sau, alta situatie ... mergeti acolo dimineata sa-i luati pentru a-i duce la gradinita/scoala, ii luati la dvs acasa dupa aceea pina va le vin parintii acasa, dupa care ii duceti inapoi sau vin ei sa si-i ecupereze de la dvs. intr-o astfel de situatie:
1. trebuie sa platiti intretinerea pt dvs de unde mergeti sa luati copiii si pentru copii cit stau la dvs ... sau
2. trebuie sa platiti intretinerea pt dvs de unde mergeti sa luati copiii si pentru copii cit stau la dvs (1-2 ore) si parintele/parintii lor (5 min zilnic/ minim 20 zile lunar) pentru ca vin in vizita ca sa-si recupereze odraslele
ca stau 5 minute sau 1-2 ore, acelasi consum energetic il produc atunci cind urca cu liftul (mai mult de 15 zile/luna, termenul legal). iar pentru copii se produce gunoi cit stau la dvs, iar consumul de energie electrica la dvs creste atunci cind mergeti sa-i luati si sa-i aduceti acasa
ati fi de acord sa fiti bagat la plata de unde luati copiii si pe copii la dvs acasa intr-o astfel de situatie ???
intrebarea aceasta este pentru tot presedintii si administratorii de blocuri care posteaza asa.
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

3 persoane in plus la intretinere bobosf95 bobosf95 Buna ziua! Am ghinionul sa impart cu vecinul, administratorul scarii, o usa comuna pe hol, la care el a atasat 2 camere de filmat ascunse si obisnuieste sa ... (vezi toată discuția)
Calcul cote intretinere gabinita20 gabinita20 Am doua intrebari referitoare la acest topic: 1. Tatal meu a fost internat in spital incepind cu 24 mai, iar dupa externare l-am dus la un centru de ... (vezi toată discuția)
Abuz al presedintei asociatiei Jenna1213 Jenna1213 Buna. Administratul blocului meu e si presedinta de asociatie. Am problema ca a obisnuit deja de 2 ori sa imi treaca imi plus cate o persoana la numarul de ... (vezi toată discuția)