avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Certificat de inmatriculare retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Certificat de inmatriculare retinut

Doresc sa aflu daca agentul de circulatie avea dreptul sa-mi retina certificatul de inmatriculare in baza OUG 195/2002e art.99 alin.1 pct.18 sau numai amendarea cu 78 ron la data de 07.03.2007.Va multumesc Nel
Art. 237. - (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculelor si tramvaielor se retine în urmatoarele situatii:
a) inspectia tehnica periodica a expirat;
b) în autovehicul este instalat un mijloc tehnic de detectare a prezentei aparatelor radar sau dispozitiv antiradar;
c) autovehiculul are montate mijloace speciale de avertizare luminoasa si sonora, cu încalcarea prevederilor legale;
d) nerespectarea regulilor referitoare la transportul produselor periculoase;
e) avariile existente la autovehicul nu au fost reparate în termenul prevazut la art. 181 pct. 19;
f) dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevazute în normele tehnice în vigoare, sunt defecte sau lipsa, farurile nu sunt reglate sau sunt montate alte dispozitive decât cele omologate;
g) sistemele de frânare sunt defecte;
h) mecanismul de directie prezinta uzuri peste limitele admise;
i) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în cartea de identitate a autovehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa;
j) zgomotul în mers sau stationare depaseste limita legal admisa pentru tipul respectiv de vehicul;
k) motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;
l) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate ori nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
m) autovehiculul are montate dispozitive sau accesorii neomologate de autoritatea competenta;
n) autovehiculul are aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise, reclame publicitare sau înscrisuri de natura a conferi libera trecere, acces sau prioritate în circulatia pe drumurile publice;
o) autovehiculul are aplicate folii sau accesorii pe parbriz, luneta ori geamurile laterale, care restrâng sau estompeaza vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât si din exterior, sau care împiedica ori diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de înmatriculare;
p) autovehiculul prezinta scurgeri de carburant sau lubrifiant;
r) placutele cu numerele de înmatriculare sau înregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate;
s) datele din certificatul de înmatriculare sau înregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
t) vehiculul nu a fost radiat din circulatie în conditiile prezentului regulament, caz în care se retin si placutele cu numerele de înmatriculare. Acestea se remit titularului certificatului de înmatriculare;
u) detinatorul nu face dovada încheierii asigurarii auto de raspundere civila;
v) în cazul nerespectarii prevederilor art. 39 alin. (4);
w) detinatorul nu a preschimbat certificatul de înmatriculare, emis anterior datei de 1 ianuarie 1998, cu ultimul model aflat în uz.
(2) În situatiile prevazute la alin. (1) certificatul de înmatriculare nu se retine daca conducatorul autovehiculului sau tramvaiului remediaza pe loc deficientele constatate, caz în care se aplica numai sanctiunea contraventionala.
(3) În situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-e), g), h), p), r), t) si u), în locul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.
Art. 238. - Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie detinatorului vehiculului la încetarea motivului pentru care documentul a fost retinut.
Mie mi s-a retinut talonul astazi pt ca am alte anvelope decat cele trecute in certificatul de inmatriculare...pana aici nimic de zis....dupa care in acelasi proces verbal s-a trecut ca as avea placute de inmatriculare "atipice"...ceea ce insemna pt ei ca am chenarul negru de la placuta sters....din cate stiu eu atipice inseamna ca nu sunt omologate pt autoturisme sau sunt de alte dimensiuni???
Pe dovada mi-a scris la fel...de dimensiunea anvelopelor si placutele "atipice" si ma pus sa scriu ca "Am primit"...insa nu am fost de acord sa scriu asta pt ca dupa mine insemna ca sunt de acord cu el si cu ce a scris acolo.
Pe procesul verbal nu au vrut sa ma lase sa scriu la "Obiectii" spunandu-mi mai intai sa semnez, ceea ce nu am facut si apoi a intrat in masina si a spus ca sunt liber...
Au vrut sa le dau placutele de inmatriculare dar nu am refuzat pt ca nu mi-au aratat unde in lege scrie ca placutele nu trebuie sa aiba chenarul ala sters....
Deci masina am lasat-o acolo, in drum, ca nu puteam sa plec fara placute (le bagasem in masina) si fara talon (parca inseamna dosar penal, daca nu ma insel)
In concluzie, mi-au retinut talonul, nu mi-au dat dovada scriind pe ea ca o refuz, si nici procesul verbal nu mai mi l-a dat sa-l semnez, spunandu-mi ca o sa mi-l trimita acasa.
Acum ce sa fac?....sa astept pv-ul sa ajunga acasa si dupa care sa fac contestatie....dar asta poate sa dureze si 30 de zile, timp in care nu pot circula cu masina.
As putea sa ma duc maine sa fac o plangere la seful lor si poate asa imi recuperez talonul sau macar imi da dovada ca sa pot merge la RAR?
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
Ionut.Caciula, utilizator
Atipic nu inseamna neomologat . Estee constatarea facuta de politisti , iar "am primit" al dvs era ptr dovada si nu este sinonim cu "sunt de acord cu cele inserate in pv".
Procesul verbal trebuie sa va fie comunicat in maxim o luna .
Mergeti si inscrieti-va in audienta la comandant .
Apoi impotriva PV veti face plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia , la judecatoria competenta teritorial .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talon ridicat de poliția rutiera IssaBella250986 IssaBella250986 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema: am cumparat prin contract de vanzare-cumpărare o masina, nu am primit certificatul ... (vezi toată discuția)
Reținere talon pt caroserie deteriorata Alina Tudose 1 Alina Tudose 1 Bună dimineața, Am rămas fără talon din cauza unor “elemente de caroserie vizibil corodate”., fapta prevăzută la Art. 99/1/18 din OUG ... (vezi toată discuția)
Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)