avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligativitate reevaluare cladiri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligativitate reevaluare cladiri

Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in contabilitate modica (pentru spatii comerciale in suprafata de aproximativ 300 mp) achitand un impozit pe cladiri derizoriu. Reevaluarea lor este facuta undeva in anii 1993-1994. A existat ulterior o lege care i-a obligat la efectuarea reevaluarii .
Cel mai recent răspuns: Elena Tanase , Evaluator 15:27, 9 Decembrie 2011
s-a modificat codul fiscal in privinta reevaluarii?
am o cladire evaluata la 01.01.2008, ar trebui reevalauta in cursul acestui an.
mai sunt valabile prevederile vechi ale codului fiscal?
Da, daca nu este facuta reevaluare, se plateste un impozit pe cladiri majorat.
Reevaluarea se face la sf anului pt a putea fi inregistrata in contabilitate, cele facute in cursul anului au valoare numai pt deciziile manageriale.
ce data trebuie sa aibe raportul de evaluare/reevaluare ?
Este strict sa fie 31.12.2011 ?
sau poate sa fie facut si in decursul lunii noembrie / decembrie sa zicem cu acelasi scop ?
Speta: Potrivit prevederilor art. 253 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

(1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.
[...]
(3) Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.
[...]
(5) În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădirii este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului – persoană juridică.
(6)*) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;
b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă.

Am avut si eu aceasta nelamurire si am intrebat la Primaria de Sector la care persoana juridica ar trebui sa depuna raportul de evaluare.
Este de preferat ca data evaluarii sa fie 31.12.2011. In situatia in care valoarea cladirii a scazut si valoarea s-ar modifica anterior datei de 31.12 ar fi de recuperat impozitul aferent anului precedent, situatie in care ...autoritatile nu prea sunt avantajate.
Oricum raspunsul lor a fost ca este de preferat ca data sa fie de 31.12, insa se pot face si in cursul lunii decembrie.
Eu chiar am in lucru acum 2 lucrari de evaluare cladiri pentru stabilirea cotei de impozit.
Ar mai fi de mentionat ca trebuie despus raportul de evaluare in termen de 30 zile de la data evaluarii.

Alte discuții în legătură

Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea cladirilor danielamihai10 danielamihai10 pana acum s-a facut reevaluarea in baza hg 983/1998 si hg 403/2000,as vrea sa stiu daca s-au mai modificat si daca pot face reevaluare tot in baza ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire ContSters48647 ContSters48647 Daca o societate si-a marit valoarea contabila a unei cladiri ca urmare a existentei unui raport de evaluare intocmit de banca pentru un credit, raport in care ... (vezi toată discuția)