Ma confrunt cu o problema.Am incheiat cu un " nene " un contract de arendare al unui teren agricol,conform acestui contract acel "nene" are drept de preemtiune la cumpararea terenului.Eu l-am promis insa mai demult unei rude iar acea ruda vrea sa i-l vand si acum nu stiu ,un act de vanzare cumparare pe care l-as face cu acea ruda ar putea fi atacat in instanta cu succes de arendas in sensul ca ar putea sa-l anuleze invocand acel punct din contractul de arendare sau as putea sa scap cu o amenda ?#-o
dar eu tot nu inteleg....
.
mai sus spuneti ca nu mai exista dreptul de preemtiune...si sa vad anexa din legea legea 223/2006....
dar acolo este contractul de arendare....care la art... spune ca are dreptul...Citez:
Art.8.-
aliniat
m) are dreptul de preempţiune, în cazul înstrăinării prin
vânzare de către arendator a terenului prevăzut prin prezentul contract.
cine stie?!....
Mai este data vreo lege de dupa legea 223/2006....in care se scrie ca nu are dreptul la preemtiune....?!
va rog...pls...
un sfarsit de saptamana placut....
Legea 54/1998 care prevedea dr. de preemtiune a fost abrogata prin L 247/2005.
Articolul vechi din L 16 a arendarii a fost si el abrogat.
Prin urmare, dr. de preemtiune care avea o natura legala nu mai exista
DAR, intr-adevar, am vazut si eu "scaparea" (ca sa nu zic tampenia facuta cu copy si paste) de la lit m. din anexa la Legea 223/2006
Ar fi multe de discutat...Insa, problema este aceea ca un contract semnat intre dvs. si "nenea" asa cum il numiti este si el o "lege" - legea partilor. Si pentru a nu risca, e bine sa discutati si cu "nenea". Eu una as face cam asa: as rezilia azi contractul cu nenea (uite dreptul/nu e dreptul) as face vanzare si pe urma cumparatorul poate incheia un nou contract de arendare (sau nu, si negociati pretentiile omului).
Ma rog, cred ca am incurcat un pic userii. "Nenea" aparea in intrebarea pusa de userul dory.na. Oricum, ideile raman.
Revin si va spun cum am procedat.Acelui " nene " (arendasului) i s-a trimis o oferta de vanzare pentru o suma ceva mai mare decat pretul zonei rugandu-l ca in 10 zile sa dea un raspuns.El a trimis o oferta de cumparare in acest interval in care preciza pretul zonei la care el mai adauga un 20% fiind f interesat sa cumpere.Insuficient la pretentiile vanzatorului care a primit o oferta mai buna de la o terta persoana,vanzarea facandu-se cu aceasta din urma.Arendasul a fost anuntat ca termenii din contractul de arendare raman valabili in continuare pana la data expirarii acestuia si faptul ca terenul a fost vandut pt o suma mai mare decat cea oferita de dansul.A acceptat situatia ca atare.Problema s-a rezolvat.
Asadar ce-am inteles eu din aceasta problema ? Ca Legea cu Preemptiunea nu mai este valabila dar in cazul unor contracte in care este specificat dreptul de preemptiune al unei parti acesta trebuie respectat altfel persoana prejudiciata poate actiona in instanta cealalta parte.In plus se scurteaza termenul de raspuns iar comunicarea se face direct intre persoane si nu prin intermediul Consiliului Local.