avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda contraventionala

am primit amenda de la Autoritatea Nationala de Autostrayi si Drumuri Nationale din Romania SA, si nu gasesc in ordonanta 43 din 1997 art. 61 alin 1 lit p, vreau sa vad amenda prevazuta, incadrarea
ajutati ma
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 10:24, 13 Iulie 2010
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Care este fapta contraventionala mentionata in pvc?
buna ziua, multumesc pt ca mi-ati raspuns!
am depasit tonajul, aproape 2 tone, aveam remorca dar nu am distribuit marfa si pe remorca, deci este f putin, si mi se pare f mare amenda!
nu gasesc og 43 din 1997 actualizata! sa vad amenzile, art 61 alin 1 lit p.
sotul meu are firma de materiale constructii, si trebuie sa stiu ce invoc in plangere, este cea mai mare suma pe care am auzit-o la amenzi, prea mult! e totusi criza!
multumesc f mult !
Din OG 43/1997 , republicata :
Art 61- (1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu constituie infracţiune potrivit legii penale, şi se sancţionează după cum urmează:
[...]
p) efectuarea de transporturi de mărfuri care nu sunt indivizibile, cu depăşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 la prezenta ordonanţă, cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei;

(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. c), d), e), h), p) şi q) se aplică persoanei fizice sau juridice responsabile în conformitate cu dispoziţiile art. 41 alin. (10).

Art 41 - (1) Este interzisă efectuarea transportului cu vehicule rutiere, înmatriculate sau înregistrate în România sau în alte state, pe drumurile publice cu depăşirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau dimensiunilor maxime admise prevăzute în anexele nr. 2 şi 3.

Art 41 - (10) - Responsabilitatea circulaţiei vehiculelor rutiere cu depăşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise fără AST sau cu nerespectarea oricăreia dintre condiţiile înscrise în AST revine:

a) operatorului de transport rutier, astfel cum acesta este înscris în documentele de transport;

b) persoanei fizice sau juridice care foloseşte vehiculul în baza unui alt drept decât dreptul de proprietate, în situaţia în care operatorul de transport rutier nu poate fi identificat din documentele de transport;

c) proprietarului vehiculului rutier, în cazul în care persoanele prevăzute la lit. a) şi b) nu pot fi identificate;

d) conducătorului auto, în cazul în care persoanele prevăzute la lit. a), b) şi c) nu pot fi identificate;

e) expeditorului, conform responsabilităţilor care îi revin în baza prevederilor legale în vigoare.

---------------------------------------------------------------------------------------

Sa stiti ca nu este cea mai mare amenda de care ati auzit . Sunt si altele mai mari .

Cadrul legal si limitele amenzilor sunt stabilite prin OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor , art 8 , al 2 astfel : Limita minima a amenzii contraventionale este de 250.000 lei, iar limita maxima nu poate depasi:
a) 1 miliard lei, in cazul contraventiilor stabilite prin lege si ordonanta;
.

Ordonanta 43/1997 , republicata o veti gasi in sectiunea Documente Utile a site-ului , unde o voi adauga in minutele urmatoare . De acolo o puteti downloada .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine raspunde pentru supraincarcarea cu marfa a unui tir? Dana Drambarean Dana Drambarean Buna ziua, Am auzit ca s-a schimbat legislatia si ca acum daca furnizorul incarca un TIR peste tonajul autorizat raspunde el personal pentru aceasta si nu ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui trebuia încheiat procesul verbal de contravenþie? marjordy marjordy În cazul unui automarfar, al carui operator de transport are sediul în Romania, soferul este roman si incadrat in munca la societatea de transport cu sediul ... (vezi toată discuția)
Amenda isctr silvana50 silvana50 Buna seara,A fost cineva sanctionat de catre ISCTR pt.depasirea greutatii pe axa?Si dc.da,la ce Lg.,OG sau HG au fost incadrati si care este cuantumul ... (vezi toată discuția)