avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe salariu

Este prima data cand am o poprire de salariu ( de la FISC) si , tot pt. prima data, intampin o problema deosebita care demonstreaza faptul ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.
Cunosc faptul ca este legal sa-mi traga 33 % din salariu dar nu cunosteam faptul ca o sa-mi blocheze absolut toate conturile.De ex. nici macar nu pot sa vad ce sold am pe card, sunt intampinat cu mesajul: "Tranzactie refuzata, tranzactie nepermisa titularului contului".Am fost la Banca sa vad care-i problema.Mi-au spus ca doar cei care au blocat conturile (FISC-ul) pot sa si deblocheze cardul.Cica sa merg eu la FISC sa duc adresa scrisa ca s-a facut retinerea si-mi deblocheaza cardul.
D.p.d.v. juridic, intrebare concreta:
FISC-ul are dreptul sa blocheze contul dar, intrebare, nu are si obligatia sa-l deblocheze automat in momentul in care s-a facut retinerea?Adica as vrea sa-mi iau si eu partea ramasa din salar sa duc mancare la copiii de acasa.
Stie cineva care este procedura legala de deblocare?Ca aia practica o stiu!Ma duc la FISC sa cer lucru asta.Dar nu mi se pare corect.
Cel mai recent răspuns: blueblue , utilizator 09:57, 18 August 2010
Buna. Si eu am poprire pusa pe salariu si-am avut fix aceeasi problema (toata suma blocata). Aveam contul la BCR si dupa ce am tot sunat pe la infoBCR si alte departamenete ale lor unde nu primeam raspunsuri, m-am dus la unitatea teritoriala BCR de langa locuinta. Dra de acolo m-a ajutat imediat, a trimis mail urgent la dept ridicari popriri (pp c-a mentionat de ex ca e virare de salariu si trebuie deblocate 2/3 din el). Oricum peste 2 ore s-a deblocat suma si am putut sa retrag. Singura mentiune este ca trebuie facuta treaba asta lunar dupa virarea salariului (mers la banca cerut deblocare etc).
Problema este ca cei de la banca m-au trimis la FISC,Nu au fost la fel de "draguti" ca cei de la banca cu care "lucrezi' tu.Pe mine ma intereseaza d.p.d.v. juridic, legal, procedural cum sta treaba?In mod normal, firesc, ar trebui sa se deblocheze de la sine din moment ce FISC-ul si-a atins scopul(acela de a retine banii).
Nimeni nu va poate obliga sa luati salariu pe card.Adresati-va cu o cerere angajatorului prin care sa solicitati sa primiti salariu in mana,semnand statul.
Am si eu aceeasi problema. Am cautat "Codul de procedură fiscală cu normele metodologice de aplicare" ultima actualizare 2009 si acolo la articolul 149 al 11 scrie: "Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, odată cu comunicarea somaţiei şi a titlului executoriu, făcută debitorului potrivit art. 44, o copie certificată de pe acest titlu va fi comunicată băncii la care se află deschis contul debitorului. Despre această măsură va fi înştiinţat şi debitorul."
Dar mai jos, la punctul 4 scrie: "Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă."
Avand in vedere faptul ca pe cardul respectiv eu primesc doar salariul, este legala masura luata? Va multumesc anticipat
andymaurul a scris:

Nimeni nu va poate obliga sa luati salariu pe card.Adresati-va cu o cerere angajatorului prin care sa solicitati sa primiti salariu in mana,semnand statul.
Asta asa-i din punct de vedere legal, dar din punct de vedere practic este doar o teorie. In conditiile actuale ale pietii muncii nu prea poti sa faci nazuri cand ti se plateste un salariu si nici nu-i indicat sa te pui cu politica firmei...
Pentru @gabyrezmuves:
Este legala pentru ca banca se prevaleaza de faptul ca este cont curent si fiind tert poprit executa fara suflare. Practica asa este...din pacate solutii nu prea sunt in relatia cu banca/executorul. Mai degraba un avocat sa va ajute...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont bancar ady09 ady09 Am primit în data de 05.11.2019, mesaj de la bancă cum că mi-a fost poprit contul de cat ANAF pentru o sumă de 91 de lei In urma verificarilor am ... (vezi toată discuția)
Blocare contul bancar pentru ca ai datorii la alta banca sandubogdan sandubogdan azi mi sa blocat contul la banca 1 pentru ca nu am platit ratele la banca 2, din cate stiam, poate sa iti opreasca 30% sau hai 50% din venit, credtitul a fost ... (vezi toată discuția)
Retinere din salar Mihaelay2012 Mihaelay2012 Buna ziua,vreau sa fiu lamurita in legatura cu urmatoarea problema:un credit bancar luat acum 4 ani,care in momentul de fata este platit prin retinere din ... (vezi toată discuția)