avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Solutionare plangere impotriva ordonantei procurorului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Solutionare plangere impotriva ordonantei procurorului de scoatere de sub urmarire penala

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema. La sfarsitul anului trecut am facut o plangere penala impotriva savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Dupa efectuarea cercatarilor, procurorul a emis o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a invinuitei, datorita lipsei laturii subiective a infractiunii. Impotriva acestei ordonante am facut plangere, in termen de 20 de zile de la comunicare, in atentia primului procuror. Acum cateva zile am primit, din partea parchetului un raspuns conform caruia plangerea pe care am formulat-o a fost trimisa pentru competenta solutionare Judecatoriei. Acum exista un dosar pe rolul judecatoriei in care eu sunt petentul. De ce s-a procedat asa? Nu trebuia sa primesc raspunsul primului procuror la plangerea formulata de mine si abia apoi sa fac plangere la judecatorie (daca era cazul)?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 12:15, 16 Iulie 2010
Achiesez opiniei lui @dorians .
Din punct de vedere legal ,prim-procurorul nu a procedat corect din relatarea userului .
Trimiterea in instanta se face doar daca admitea plangerea , emitea rechizitoriu prin care dispunea trimiterea in judecata a inculpatei .
In cazul in care nu se admite plangerea , rezolutia prim-procurorului se comunica in termen legal petentului .
Ori , este evident ca in cazul de fata , calitatea de care vorbeste userul , si pe care o va avea in competenta solutionare in fata instantei ca urmare a trimiterii acesteia de catre prim-procuror catre judecatorie , este cea de petent , clar , nefiind vorba de o trimitere in judecata .
Ceea ce deruteaza de fapt in aceasta speta , este de fapt calitatea de petent . Calitate de petent o are persoana care face plangere impotriva ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata . Ori plangerea fiind trimisa in fata instantei ptr solutionare , cel care a formulat plangerea impotriva ordonantei , avand aceeasi calitate de petent , ma duce cu gandul ca astfel nu se putea emite rechizitoriu ptr trimitere in judecata .
C.I. a scris:

@dorians. aberati

userul a fost lamurit si indrumat corect.

daca prim procurorul respinge plangerea,userul poate merge cu plangere la instanta.desi,uneori trimite direct procurorul plangerea in instanta pentru solutionare


in primul rand am rugamintea sa va controlati limbajul

in al doilea rand, daca este cu putinta, cunostintele...

Spre exemplu. INDICATI DVS TEXTUL DE LEGE in baza caruia procurorul poate sa sesiseza instanta, cu solutionorarea unei plangeri inexistente, indreptate impotriva rezol (etc) prim-procurorului #-o

Presupunand ca s-ar putea intampla asa (desi sincer .... ma rog, nici nu are rost sa comentez) cererea (pt ca nu e un act de sesizare) ar fi respinsa la prim termen fara nicio bataie de cap. (prin excepetie stiu vreo trei judecatorii care poate le-ar lua in seama :tooth:)

As intra in polemica cu dvs insa sunteti MUUUUUULT pe langa subiect.
Bafta in meserie...
chiar se intampla asa ceva

``Împotriva acestei solutii petentul a formulat plângere la prim procuror nr.647/II/2/2007 din data de 04.01.2008.
însa s-a apreciat ca plângerea a fost gresit îndreptata, iar în conformitate cu dispozitiile art.2781 Cod de procedura penala aceasta a fost înaintata la Judecatoria Constanta spre competenta solutionare, formându-se dosarul penal nr.1613/212/2008.``
art.2781. cpp.
(13) Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.

Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Ioan Alexandrescu, Alte profesii
Conform art. 278 - Plângerea contra actelor procurorului
Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.
Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate. (alin. 31 a fost introdus prin Legea nr. 480/2004)
Dispoziţiile art. 275 - 277 se aplică în mod corespunzător."
Conform Art. 2781" - Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.
Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate................................."
In concluzie, asta e procedura. Eu nu am primit un raspuns din partea prim-procurorului cu privire la plangerea inaintata, ci mi s-a comunicat ca respectiva plangere a fost inaintata spre solutionare judecatoriei, ca instanta competenta. De ce? E corect sau nu? Ce ar trebui sa fac de acum incolo? Va intreb pentru ca termenul este peste 2 saptamani. Si mi s-a pus in vedere sa-mi iau un aparator, daca nu, mi se va repartiza unul din oficiu.
@ C.I.
avand in vedere ca nu cunosc restul spetei, in momentul de fata ma gandesc la doua variante

1. Petentul a facut o plangere impotriva rezolutiei prim procurorului. Adica o a doua plangere in acelasi loc, sau la parchetul superior. In acest context as califica-o ca o plangere pe 278/1. Intra-adevar proc. ar trimite dosarul instantei insa DUPA epuizarea mmm cailor de atac
2. e o ineptie... nu-i prima si probabil nici ultima


Completez dupa ce am intrat pe prtalul instantelor. Solutia daca in cayul aratat de dvs este urmatoarea

Admite cererea formulata de petentul Amet Magit. Ia act ca petentul Amet Magit nu a formulat plangere in conformitate cu dispozitiile art.278 indice 1 Cod de procedura penala. Scoate cauza de pe rol si dispune trimiterea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta pentru a ca plangerea formulata de petent la data de 29.01.2008, sa fie solutionata in conformitate cu prevederile art.275-278 Cod de procedura penala. In baza art.192 alin.3 Cod de procedura penala cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Deci... cum e?


@jacq...
parerea mea (daca nu mi-a scapat ceva sau daca si daca nu ati omis vreun aspect relevant) este pct. 2
Insa....
din cate am inteles dvs ati facut plangere impotriva rez. proc. Asa ca faptul ca a ajuns acum in instanta (si nu peste trei luni sa zicem) nu ar schimba prea mult situatia. Exceptnd situati cand prim procurorul ar infirma solutia daca de proc de caz (ceea nu se imtampla foarte des)
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)