avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... autorizatii necesare sapunuri handmade?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

autorizatii necesare sapunuri handmade?

Buna ziua! Am o prietena care ar dori sa deruleze o activitate de productie de cosmetice handmade, in principal sapunuri si nu stie care ar fi etapele necesare pentru autorizare in vederea comercializarii. Din pacate eu nu stiu nimic despre acest subiect si as vrea sa ma sfatuiti in acest sens. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 11:15, 15 Iulie 2010
intai de toate trebuie sa urmati pasii pentru infiintare ca la orice alta societate comerciala.
autorizatiile vor veni in urma formularelor pe care le veti completa la registrul comertului.
Multumesc de raspuns. Probabil ca nu am fost destul de explicita. Intrebarea mea nu se referea la infiintarea unei firme care sa aiba in obiectul de activitate si activitatea de productie produse chimice si cosmetice. As fi vrut sa stiu ce avize sunt necesare (probabil de la Ministerul Sanatatii etc.) pentru autorizarea/inregistrarea pe piata a produselor handmade facute de ea, astfel incat sa respecte atat legislatia privind protectia consumatorilor, sanatate publica etc.Aici nu vorbim de o productie de masa, ci de produse unicat. Ea ar dori sa le prepare in cantitati limitate si eventual sa le comercializeze cu ocazia unor targuri expozitionale de arta populara ori produse traditionale organizate in tara si strainatate. A mai participat la targuri cu exponate de arta populara romaneasca, dar nu cu produse de acest tip ci sculptura in lemn, pentru care nu sunt necesare avize cu privire la conditiile si garantiile produsului. Ori in cazul sapunurilor, cremelor handmade este sigur ca se cer anumite certificari , care sa ateste ca sunt bune pentru consum, ca nu pun in pericol sanatatea consumatorilor. Nu stiu, ma gandesc ca asa ar fi normal. Chiar daca reteta sapunului de casa e cunoscuta de unele bunici pe la tara, si sunt femei care inca se mai spala cu astfel de sapun, ele nu fac comert. Chiar daca prietena mea le probeaza pe propria ei piele, si nu pateste nimic, asta nu inseamna ca produsul e certificat ca bun de consum. Banuiesc ca si celelalte produse traditionale de prin targuri ar trebui sa aiba niste certificari - de la ministerele de resort.
ok. hai ca am gasit.chiar pe site-ul Ministerului Sanatatii =D> Notificarea produselor cosmetice
Pentru cine e interesat dau datele de vizualizare: autorizatii/abilitati si notificari:
Linkuri:
Comisia Europeana - cosmetice - noutati
Metodologie
Formular notificare
Lista notificari
Prevederile legale in vigoare
ORDIN Nr 291 din 12 februarie 2007 privind aprobarea Procedurii de notificare a produselor cosmetice de uz uman care sunt puse pe piaţă pe teritoriul României
baza
ORDIN Nr 1556 din 2008.doc
ORDIN Nr 2102.doc
ORDIN Nr688
ORDIN Nr 1355
ORDIN Nr13

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale? ... CBM CBM Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale? Este nevoie să am anumite calificări / cursuri și certificări? Am ca hobby ... (vezi toată discuția)
Avize lavanda lavanda as dori sa stiu de ce avize sau autorizatii am nevoie pentru fabricarea sapunurilor handmade. stiu ca legislatia nu face diferenta. va rog sa ma ajutati. ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma fabricarea sapunurilor 100%naturale handmade Valeriano Valeriano Buna seara. Ar putea cineva sa-mi spuna de ce studii (eventual cursuri ) as avea nevoie pentru a deschide o firma de producere si comercializare a sapunurilor ... (vezi toată discuția)