avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire/Donatie - care e pentru mine?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire/Donatie - care e pentru mine?

Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe numele meu).

Problema care se pune este ca nu stiu exact de unde sa incep (legal vorbind) si as vrea ca decizia ce se ia sa nu fie contestata decat doar de matusa (in cazul in care nu imi respect promisiunea) si nu de mostenitorii ei.

Matusa are 3 surori (una decedata) si un frate
Nu are copii
A fost casatorita (divortata) si apartamentul este pe numele ei.

Variante:
1) Mostenire (testament) - aici nu as intra pentru ca dupa 1/2/10 ani se poate razgandi si schimba mostenirea... acum exista o modalitate prin care sa fac un contract de uzufruct si sa combin?
2) Donatie cu uzufruct viager - facut la notar evident. Acum exista o posibilitate prin care mostenitorii sa nu conteste acest contract dupa moartea ei? (asta e varianta cea mai buna pentru mine...)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:52, 15 Iulie 2010
Poate sa va faca orice act.
Ideea e ca daca sunt mostenitori rezervatari ( sau descendenti) acestia pot ataca donatia sau testamentul si vor castiga lejer.

Vanzare-cumparare inseamna ca platiti un pret pt un bun.
Donatie inseamna ca nu platiti nici un pret pt acel bun.
Intretinere inseamna ca platiti intretinere pt acel bun ( intretinere adica ingrijire, alimente, medicamente etc. pana la sfarsitul vietii intretinutului). Aceasta este inatacabila, de catre oricine.

Citisem pe un forum ca si acest contract de intretinere poate fi atacat... chiar si cel de vanzare cumparare... pana la urma cum e? :)

PS: dar nu inteleg de ce daca X-ulescu vrea sa ii dea proprietatea lui lui Y nu poate... la urma urmei daca e lucrul meu fac ce vreau cu el...
As mai avea o intrebare:
Actul de donatie (cu uzufruct) in afara de copii matusei / parintii ei / sot... cine mai are dreptul de a-l ataca?

Surorile/fratii ei?
Descendentii sorei/fratilor?

Multumesc.
De principiu, orice act poate fi atacat.

De catre avanzi cauza ( succesori in drepturi, legatari etc.), de catre creditori chirografari pe calea actiunii revocatorii ( de ex. daca cineva doreste sa-si micsoreze patrimoniul pt a evita executarea silita), de catre terti in temeiul actiunii in simulatie etc.

Dar, contractul de intretinere este intuitu personae, poate fi solicitata rezilierea/rezolutiunea doar de catre persoana intretinuta, pt neplata intretinerii. De aceea e recomandabil in cazul dvs.

Vanzarea-cumpararea este atacabila de creditori etc. dar poate fi asimilata donatiei si se poate solicita reductiunea liberalitatilor excesive de catre mostenitorii rezervatari.

Bineinteles ca in timpul vietii dispunem cum dorim de bunurile noastre.
De asemenea, nu e obligatoriu sa lasam vreo mostenire.
Legea prevede aceste posibilitati de atac pt a contracara o eventuala prejudiciere a drepturilor mostenitorilor, pt ca este un drept fundamental acela de a mosteni

Acum daca imi permiteti o parere personala, nimeni nu poate spune cu certitudine ce act vi se potriveste in afara de dvs. si matusa dvs.
Analizati toate posibilitatile si actionati in consecinta.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)