Revin cu o problema. Am luat de curand o amenda pe legea 61/1991 art 2 lit 1. Problema e ca cei pe care i-am injurat sunt polististi si eu am depus deja plangere penala impotriva lor pentru abuz in serviciu. Daca eu accept si platesc amenda pentru injurii, ei pot sa revina si sa o schimbe pe ultraj, sau sa imi faca si dosar de ultraj ?
Domnule adrianfr tocmai dumneata ai spus ca i-ai injurat pe respectivii politisti deci mi se pare normal sa platiti si mai mult decat atat sunt convins ca nu au sarit ei asa fara motiv pe tine. cred ca si atitudinea ta sau a prietenilor tai fata de politisti pana la interventia lor a contribuit la desfasurarea evenimentelor. eu la acest aspect ma refeream.
In legatura cu emigratul iti doresc succes, libera circulatie este un drept al fiecaruia garantat prin constitutie.
@Mavericu: pana in momentul in care unul din politisti m-a prins cu mainile la spate, nu le-am spus nici buna ziua . Sincer cred ca au intervenit pentru cei cu care ne certam si care erau din zona (probabil cunoscuti). Parerea mea, nu poate fi dovedita, deci nu conteaza. De asemenea, nu prea ma intereseaza nici parerea Dumneavoastra. Am intrat aici sa cer un sfat nu sa aud ca eu am contribuit la faptul ca la Sectie am fost lovit cu pumnii si cu picioarele de catre 3 politisti. Daca Dumneavoastra imi puteti explica sub ce lege 3 politisti au voie sa te loveasca cu pumnii, sa te puna jos si sa iti dea cu picioarele, va rog sa o faceti. Daca nu va rog nu mai postati aiurea.
Va multumesc!
@ Diana Ramona : Ati avut dreptate partial.
C.I. avea dreptate sunt astfel de cazuri dar nu a stiut cum sa explice.
Principiul invocat de Dvs este adevarat dar s-ar fi aplicat daca eram sanctionat deja penal. Amenda de disturbarea linistii publice este o sanctiune administrativa. Faptul ca eu am fost sanctionat administrativ nu insemna ca nu pot fi anchetat penal pentru ultraj. Amenda administrativa e data de politie, amenda penala/condamnarea dictata de instanta.
In cazut de fata am inteles ca nu se poate pune problema pentru ca nu pot fi incadrat la ultraj.
Conform codului penal, forma simpla a ultrajului este : Ultrajul
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Eu nu am amenintat pe nimeni, doar l-am injurat pe cel care a incercat sa ma imobilizeze ceea ce se pedepseste cum am fost pedepsit eu (ma refer la amenda si nu la bataie !) sau ultraj contra bunelor moravuri.
@C.I. va multumesc foarte mult pentru suport si poate cu mai multi oameni ca Dvs. carora nu le e frica de o uniforma data unui individ cu inteligenta unei maimute vom ajunge sa traim intr-o tara civilizata!
@Mavericu va rog sa va abtineti si sa va pastrati parerile personale pentru Dvs. Sper sa realizati ca faceti rau gratuit.
Ca o completare, grupul infractional care a necesitat o interventie in forta a politiei era format din 3 ingineri automatisti, dintre care 2 masteranzi in robotica si 1 absolvent de Finante-Banci. Cred ca l-am fi speriat si pe Fane' Spoitoru', era clar pentru politie ca aici trebuie sa intervina in forta !
Faptele pe care le-ati descris se incadreaza perfect in continutul infractiunii de ultraj, hai sa spunem ca daca v-ati apara corespunzator s-a retine un ultraj contra bunelor moravuri.
Cat despre procesul verbal primit acasa, este o sanctiune administrativa care :
- nu exclude inceperea cercetarilor asupra dumneavoastra in sensul savarsirii infractiunii de ultraj;
- in cazul in care o platiti nu semnifica recunoasterea atitudinii d-voastra care ar putea duce la inceperea unui proces penal. Ati fost amendat pentru ca faceati scandal, iar daca va fi sa fiti cercetat penal, este din cauza faptului ca ati injurat , cu atat mai mult cu cat destinatarii ar putea fi retinuti ca fiind politisti in exercitarea atributiilor de serviciu.
Astfel, aplicarea a doua sanctiuni, una administrativa si una penala nu va condamna aceeasi fapta/atitudine.
@ dudu_alexf:
Explica si mie te rog cum se incadreaza faptele mele la ultraj ?
ART. 239
Ultrajul
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Lovirea sau orice acte de violenţă, săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Vătămarea corporală, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
(4) Vătămarea corporală gravă, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în
exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
(5) Dacă faptele prevăzute în alin. 1 - 4 sunt săvârşite împotriva unui judecător sau procuror, organ de cercetare penală, expert, executor judecătoresc, poliţist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majorează cu jumătate.
Pe amenda motivul scris de ei este : a adus injurii si expresii jignitoare agentilor de securitate publica lezand demnitatea si onoarea acestora.
Amenda a fost data conform 61/1991 :
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
Astfel incadrarea mea la ultraj impotriva bunelor moravuri ar duce la condamnarea aceleiasi fapte cred. Nu mi-am facut griji de la inceput ca pot fi incadrat aici pentru ca vezi corpul Art. 2 daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni. Daca nu au fost considerate infractiuni in prima faza de ce ar fi dupa ? De ultraj imi era teama cum am spus din primul post pentru ca indivizii sunt politisti.
Iar acum ca nu imi mai e teama. Sper sa nu mi se piarda misterios dosarul si merg cel putin cu "Agentul Doroftei" pana in panzele albe !
Permis suspendat
tincatalin
Buna ziua,
Sa incep cu inceputul: am fost prins de aparatul radar cu peste 50 km/h peste viteza legala - am fost oprit, mi-am recunoscut fapta, am semnat ... (vezi toată discuția)
E ultraj?
zerotika
Am fost la o zi de nastere in weekend, m-am imbatat si ne-am cam certat. Au aparut din senin niste politisti. Mi-au dat un avertisment si apoi o alta amenda de ... (vezi toată discuția)
Ultraj
sunyigabi
imi poate spune cineva, daca un politist in civil este batut fara motiv intro discoteca, merge ultraj contra bunelor moravuri? (vezi toată discuția)