avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... locuim separat dar n-am divortat - drepturile tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

locuim separat dar n-am divortat - drepturile tatalui

Sunt casatorit din 2004 cu persoana nepotrivita cu care am o fetita de 1 an.
De 2 luni sotia a plecat cu copilul la parintii ei in urma certurilor dintre noi.
M-am certat si cu socrul meu care mi-a zis sa nu mai intru la ei in curte amenintandu-ma (desi ulterior, peste o luna a incercat sa se impace cu mine).
Le trimit lunar pachet pt. copil (~2,5 mil lei).
Parintii ei (socrii mei) n-au nici servici nici pensie. Sotia primeste alocatia+indemniz.=2+6=8mil.lei

1) Oare pot obtine prin lege (fara a divorta) sa pot lua copilul la mine cateva zile (in weekend) (sotia nedorind asta si nici sa aduca copilul sa-l vad la 100 m de curtea lor) ?

2) Ce obligatii am eu in aceasta situatie ? Treb. sa-i trimit si sotiei bani pe langa pachetul lunar pt. copil ?
Oare ar tb. sa-i virez in contul ei astfel avand o dovada (extras de cont) ca i-am trimis si bani ?

3) In perioada 2004-2007 am locuit cu sotia si copilul in apartamentul proprietate personala a mea si a mamei mele, apartam. in care am investit impreuna cu sotia vreo 2000 Euro in aceasta perioada. Poate sotia sa obtina prin lege dreptul la o parte din apartament in afara banilor investiti de ea in locuinta ?

4) Cum ati proceda daca ati fi in locul meu ? Eu i-am spus sotiei ca pentru copil e mai bine sa stea alaturi de ambii parinti (chiar daca ne-am certa saptamanal, sau sa incercam s-o facem separat, nu de fata cu copilul)
Cel mai recent răspuns: troncota , utilizator 17:37, 10 August 2007
Pentru copil e mai bine sa stea departe de certurile adultilor. Desi pentru copil e mai bine sa aibe ambii parinti langa el, daca nu va intelegeti e mai bine pentru copil sa va vedeti separat de viata.
Pana cand va fi incredintat copilul unuia dintre parinti aveti aceleasi drepturi ca si mama copilului.
Tatal nu are aceleasi drepturi ca si mama "pana cand va fi incredintat copilul unuia dintre parinti". TATAL ARE ACELEASI DREPTURI CA SI MAMA INDIFERENT CUI I-A FOST INCREDINTAT COPILUL
Codul Familiei
Art. 43. - Pãrintele divortat, cãruia i s-a încredintat copilul, exercitã cu privire la acesta drepturile pãrintesti
Pãrintele divortat, cãruia nu i s-a încredintat copilul, pãstreazã dreptul de a avea legãturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, învãtãtura si pregãtirea lui profesionalã.


Art. 97. - Ambii pãrinti au aceleasi drepturi si îndatoriri fatã de copiii lor minori, fãrã a deosebi dupã cum acestia sunt din cãsãtorie, din afara cãsãtoriei ori înfiati. Ei exercitã drepturile lor pãrintesti numai în interesul copiilor.

Art. 99. - De câte ori se iveste neântelegere între pãrinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor pãrintesti, autoritatea tutelarã, dupã ce ascultã pe pãrinti, hotãrãste, potrivit cu interesul copilului.

Art. 100 - Copilul minor locuieste la pãrintii sãi. Dacã pãrintii nu locuiesc împreunã, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul.
În caz de neîntelegere între pãrinti, instanta judecãtoreascã, ascultând autoritatea tutelarã, precum si pe copil, dacã acesta a împlinit vârsta de zece ani, va decide, tinând seama de interesele copilului



Tatal nu are aceleasi drepturi ca si mama "pana cand va fi incredintat copilul unuia dintre parinti". TATAL ARE ACELEASI DREPTURI CA SI MAMA INDIFERENT CUI I-A FOST INCREDINTAT COPILUL


:)) ...mda
povesti pentru copii.
asa spune legiuitorul ca au drepturi egale! sunt doar vorbe!
parintele caruia ii este incredintat spre crestere si educare minorul il strange in brate in fiecarea seara inainte de culcare.
celalalt doar isi doreste asa ceva
dar legiuitorul spune ca este egalitate
NU E ASA!
Acum insa inainte da a i se incredinta minorul unuia dintre parinti acestia au drepturi egale, iar tatal poate sa-si vada copilul de cate ori vrea, nu este tinut de la aceasta de nici o lege (doar de muschii socrului :D)
legat de apartament arat ca sotia in cazul unui partaj de bunuri comune nu are decat un drept de creanta costand in banii investiti de ea in apartament drept pe care poate sa-l valorifice;calculand la prima vedere ar fi 1000 euro, adica jumatate din investitie, daca ati avut venituri egale, si mai putin daca a castigat mai putini bani decat d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minorul nenorokoasa nenorokoasa de la ce varsta poate fi lasat minoeul cu tatal singur?fara supravegherea mamei?tinand cont ca nu suntem casatoriti. (vezi toată discuția)
Sentinta divort adinu91 adinu91 bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Drepturile parintilor asupra copilului bunu bunu ce drepturi mai exacte ii revin mamei ? cat si tatalui ? in cresterea copilului (vezi toată discuția)