avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Formator Daniel Vieru.Cinci motive pentru care ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Formator Daniel Vieru.Cinci motive pentru care medierea trebuie sã devinã obligatorie în România

Numărul redus de cazuri (un argument statistic) administrat de către mediatori. Chiar în conditiile unei profesii liberale si a publicului neavizat, solicitările pentru serviciul de mediere sunt la un nivel foarte redus, iar obtinerea unei întâlniri comune cu cele două părti si finalizarea cu un acord/proces verbal sunt o raritate printre mediatori. Există o emulatie asociată medierii, prin cadrul legal, institutional, pregătirea si lărgirea corpului profesional, însă acestea nu au determinat automat o crestere a numărului de cazuri.

2. Rezistenta sistemului juridic la a recomanda o procedură nouă si nedemonstrată, o atitudine naturală a sistemului în protejarea căilor traditionale de rezolvare a disputelor. Din această perspectivă, răspunsurile institutiei medierii ar putea fi reprezentate de sporirea/intensificarea activitătilor de promovare, si apropierea de pozitiile cheie din cadrul sistemului , astfel încât
ipoteza că medierea este validă în practica administrării litigiilor să fie demonstrată.

3. Contextul socio-politic si elemente de psihologie colectivă. Pe de o parte, căile alternative de solutionare a conflictelor nu sunt stimulate, ele există doar la nivelul unei încăpătânări individuale si a unor experiente „exotice” (proiecte si inițiative locale), iar pe de altă parte deschiderea justițiabililor fată de o nouă cale, este împiedicată de elemente care din de mentalul colectiv „dacă nu e obligatoriu de ce să ma duc la mediator?
Se pune întrebarea dacă, pe fondul unei societăti în care până si norma juridică este mai mult sau mai putin respectată, atunci ... ce sanse de recunoastere publică si evolutie are o procedură alternativă, total la dispozitia celor două părti?
Un posibil răspuns ar fi acela care subliniază două dintre beneficiile introducerii prealabile a medierii, si anume cresterea uriasă a solicitărilor către serviciile de mediere, iar implicit impactul public al unei astfel de măsuri, care nu ar face altceva decât să aducă în atentia societătii rezolvarea amiabilă a conflictelor prin mediere.

4. Desi medierea nu reprezintă un panaceu universal al conflictelor, ea are meritele unei alternative corecte la administrarea conflictelor în care relatia contează, interdependenta părtilor este evidentă si există, chiar si nemanifest, intentia de împăcare de o parte sau cealaltă. Domeniile, cu o probabilitate ridicată de succes (anumite spete din materia civilă, familială si penală), pot fi în primă fază protejate si păstrate ca fiind accesibile pentru mediere, dincolo de o recomandare din partea judecătorilor.

5. Protejarea autodeterminarii în participarea voluntară a persoanelor fizice, implicate în conflicte, este posibilă. Dacă reusim să protejăm intentia curată a părtilor în rezolvarea amiabilă a disputelor, pe calea medierii, avem sansele să construim o procedură prealabilă fezabilă si cu rezultate fericite pentru sistemul juriidic, corpul profesional si publicul larg.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Nicolae Dediu, Mediator
Cel mai recent răspuns: Nicolae Dediu , Mediator 18:59, 17 Iulie 2010
Perfect...
Daca spui ca ai inteles care sunt avantajele medierii e foarte bine.As vrea sa explic mai bine ce inseamna medierea si care sunt avantajele ei.
Avantajele medierii sunt:
-este rapida,acordul poate fi incheiat in cateva ore sau cateva zile;
-este mai ieftina decat un process in instanta;
-dispare stresul generat de sedintele de judecata(aglomeratie,asteptare,imposibilitatea de a vorbi,intrebari indiscrete);
-confidentialitate;-solutia apartine partilor solutia fiind favorabila pentru ambele parti;
-restituirea taxei de timbru indiferent de stadiul procesului in instanta;
-imbunatateste sau pastreaza relatiile intre parti;
In ce priveste statul Roman avantajele medierii pot fi:
-degrevarea instantelor de judecata;
-cresterea increderii cetateanului in justitie;
-reducerea costurilor de intretinere aferente organizarii judiciare.
In ce dispute se aplica medierea:
-dispute comerciale:datorii,neintelegeri contractuale;
-conflicte ce apar in :-accidente de circulatie,incendii,inundatii,malpraxis;
-dispute imobiliare,granituire;
-dispute client-banca;
-partaje,divorturi,revendicari;
-plangeri prealabile:loviri,viol…etc
-dispute angajat patron;
Acum am o intrebare pentru tine si pentru toti cei care sunt prezenti pe acest site.
Se merita introducerea medierii ca procedura obligatorie?:)
Am sa deschid imediat un topic cu privire la aceasta intrebare.
Te poftesc sa te alaturi discutiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre mediatori cristina.00 cristina.00 credeti ca un mediator poate reusi sa ajute 2 parti aflate in proces sa se inteleaga in conditiile in care ele se urasc??? (vezi toată discuția)
Este benefica introducerea medierii ca procedura obligatorie? Nicolae Dediu Nicolae Dediu Multi dintre cei care au aflat despre profesia de mediator, spun despre mediator ca ar fi un “mic judecator” sau ca el ar fi “judecatorul ... (vezi toată discuția)
De ce sa alegem procedura medierii si nu procesul penal sau civil? Fãnuța Lișman - Birou de mediator Fãnuța Lișman - Birou de mediator Avantajele medierii. Pe termen scurt, avantajele medierii sunt uşor de prevăzut şi de cuantificat. Un prim avantaj ce poate fi perceput ca atare de ... (vezi toată discuția)