avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Scandal între Barou ºi Judecãtoria ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Scandal între Barou ºi Judecãtoria Galaþi...preºedinta Judecãtoriei Galaþi a dispus ca pe citaþii sã se facã reclamã la mediatori

[editat de admin. va rog sa va lasati blogul departe. aici nu se face reclama, se discuta pe un subiect] am postat articolul de mai sus.
As vrea sa-l discutam putin si aici.
Motivul disputei: preşedinta Judecătoriei Galaţi a dispus ca pe citaţii să se facă reclamă la mediatorii juridici!Avocaţii ameninţă cu proteste şi cu sesizarea CSM, deoarece consideră că este vorba despre consurenţă neloială şi depspre încălcarea flagrantă a legii.
Totul a pornit de la o decizie controversată a conducerii Judecătoriei, care a stabilit ca, pe citaţiile trimise părţilor în diferite procese, să se facă promovarea mediatorilor juridici ca principal instrument de stingere a litigiilor.Practic, avem de-a face.............................

Acum am o mare intrebare:
De ce avocatii vor sa protesteze?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Alin Popescu, administrator
Stimate DODOSAN se pare ca avocati si-au creat un cult al personalitati prin care lor li se cuvine totul, ei detin adevarul absolut, fara ei lumea nu exista..... Eu sunt de parere ca fiecare isi are rolul sau, fiecare are loc in economia de piata, in democratie. Ceea ce foarte multi nu stiu sau nu doresc a stie este RESPECTUL
RESPECTEMA SA TE RESPECT.
Bine-nteles ca avocatilor nu le convine situatia de fapt pt ca inseamna ca un procent (mai mic sau mai mare) din potentialii clienti sa ii piarda . Insa , pt ca eu consider ca este un insa , faptul ca pe acea citatie este facuta acea precizare , benefica pentru beneficiar in primul rand , nu impieteaza cu nimic asupra posibilitatii consultarii unui avocat/jurist . Institutia medierii este una noua , necunoscuta publicului larg (sau in mai mica masura cunoscuta ) ca si varianta viabila pt solutionarea litigiilor si mult din cei pe care ii cunosc apeleaza la juristi sau avocati pt a le fi explicate beneficiile/incovenientele alegerii unei astfel de variante .
Va mai dura ceva timp pana lucrurile se vor aseza pe fagasul lor , acum suntem in faza de "acomodare" si nimanui nu-i convine sa piarda clienti .....
Consider ca este loc pentru toti si un avocat bun , ca si un mediator bun , nu va avea nicio problema cu noua situatie de fapt ...si de drept ...:D
dodosan a scris:

nu vreau sa intru in conflict cu nimeni, dar daca pe citatie se scrie asa de ce nu se scrie in continuare :Potrivit art.6 din Legea 192/2006, va aducem la cunostinta ca aveti posibilitatea solutionarii litigiului pe calea medierii sau consultati un avocat din baroul x??? nu este mai corect asa,,,,iar referitor la ce a spus contabilulul de mai sus, nou avocatilot ne este mai usor cand partile ajung la o intelegere,,,,luam bani mult mai usor nu mai stam o mie de termene prin instanta???
si as intreba cu ce anume le deschide ochii mediatorii,?? credeti ca avocati nu discuta cu clientul si nu le explica cum se poate rezolva o cauza....??
vorbiti de mediere de parca pana acum nu se putea ajunge la o intelegere pe cale amiabila adica partile sa se inteleaga....exista si există tranzactia domnilor,,,,

Dupa umila mea parere , un mediator o sa coste mult mai putin decat un avocat pentru ca un mediator o sa aiba tot interesul ca justitiabilul sa ajunga la un rezultat imediat sa nu mai piarda timpul in instanta .

Sunt multe procese inutile unde apelarea la un mediator va fi un castig , in special in procesele de calomnie unde este evident ca de foarte multe ori un proces este costisitor si inutil si nu reprezinta decat o hartuire sau/si intimidare .
Domnule utilizator avocat dodosan.
1)
dar daca pe citatie se scrie asa de ce nu se scrie in continuare otrivit art.6 din Legea 192/2006, va aducem la cunostinta ca aveti posibilitatea solutionarii litigiului pe calea medierii sau consultati un avocat din baroul x???

In citatie nu scrie sa fie contactat un mediator din judetul „X”Scrie doar ca exista posibilitatea medierii ;
2)
ROLUL MEDIERI IN ROMANIA ESTE DE A PRELUA O PARTE DIN CAUZELE USOARE ALE INSTANTELOR DE JUDECATÃ,,,,,ceea ce face un mediator, toate actele se depun la instanta si pana la urma tot instanta va da o hotarare,,,,daca ma insel va rog sa ma corectati...

Va corectez...
Doar o parte dintre acordurile de mediere au sansa sa ajunga in instanta....se poate ajunge simplu si la un notar sau ramane in picioare doar acordul scris al partilor.
Art. 58,59 din Legea 192/2006
Art. 58
(1) Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata. De regula, acordul este redactat de catre mediator, cu exceptia situatiilor in care partile si mediatorul convin altfel.
Art. 59
Intelegerea partilor poate fi supusa autentificarii notarului public ori, dupa caz, incuviintarii instantei de judecata, in conditiile prevazute la art. 63.
3)
Sa nu aveti impresia ca intr-un litigiu comercial o sa vina firma x la un mediator care la baza este ( contabil ) sa il scape de probleme, nu din contra o sa mearga la un avocat cu experienta pe comercial care stie unde poate si unde nu,

Va inselati amarnic.In occident se practica cu succes medierea.Motivul ?CONFIDENTIALITATEA.Imaginea unei firme poate fi grav afectata doar la auzul unui simplu scandal, ca sa nu mai vorbim de un proces!
Imi voi exprima parerea intr-un mod simplist , la indemana oricui, avizat sau neavizat...
In postarea anterioara pe tema medierii, am aratat ca avocatii ar putea, daca au bunavointa, sa sugereze calea medierii intre partile care pur si simplu ar putea foarte bine, sa nu ajunga in instanta.
Dar, un caz usor si rapid solutionat de instanta, reprezinta inca un onorariu incasat de avocat si nu de altcineva.. In situatia actuala, este firesc - ca fiecare sa " adune focul, sub oala sa" Nimeni nu are dreptul sa forteze pe nimeni.
Instantele ar putea lucra mai lejer, in dosarele complicate, civile ori penale, daca mediatorii ar prelua spre solutionare un numar de litigii .
Dar este adevarat ca, s -ar micsora si numarul potentialilor clienti, ai avocatilor..

1. Traim in democratie (inteleasa sau neinteleasa de toti la fel ) - asta presupune concurenta - pe de o parte dar si dreptul justitiabililor de a alege..
2. Medierera si mediatorii exista, prin legislatie, dar nu a avut parte de o promovare PE PIATA asa, ca pentru orice noutate aparuta
3. Toti oameni au dreptul la informatie.. dar cine sa o faca?
Raspuns - cei interesati in primul rand, respectiv MEDIATORII , apoi informatia este preluata , DE LA OM LA OM.

Mentiunile facute pe citatii, nu sunt o "reclama" in favoarea unui anume mediator ci reprezinta o informare a justitiabilului, cu posibilitatea pe care o are prevazuta in legislatie. NImic altceva! Eu, asa cred...
Este bine ca se pune in discutie acest subiect, insa nu are efectul scontat cata vreme este in atentia unui grup restrans.
Exista mediatorii, si cadrul legislativ de functionare.
Pasul urmator , ar trebui facut chiar de acestia pentru informarea publicului larg. Ar fi in interesul lor !!!
AR TREBUI SA SE MOBILIZEZE, fara sa-si astepte clientul, care nu stie despre existenta lor..

Poate ar trebui macar un spot publicitar de genul :
" - Aveti neintelegeri si nu doriti sa ajungeti in sala de judecata? EXISTA MEDIATORII!!!
- Considerati ca pentru a stinge orice conflict este nevoie de dialog si nu vi se accepta ? EXISTA MEDIATORII!!!
- Considerati ca nu dispuneti de economii pentru a deschide actiuni in instanta?
Nimic mai simplu ! Exista mediatorii!!!"

Persoanele interesate vor cauta , cu siguranta un mediator, iar ceilalti se vor adresa in continuare instantelor. Desigur, cu totii cunoastem situatii , in care cel care avea vreo problema , nu se putea adresa instantei tocmai DIN LIPSA banilor pentu taxe judiciare si pentru avocat...Acum au aceasta alternativa. Pana la urma OMUL ALEGE, pentru ca are acest drept. :)

Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Medierea = justitia simplificata ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Cum e cu medierea ? Cand doua parti sunt in conflict, acestea au nevoie de o a treia parte care sa dezamorseze starea de conflict a celor doua parti. Pesoana ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)