avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii somaj tehnic

Buna,
stie cineva,daca pentru somajul tehnic se platesc toate contributiile( somaj, CAS,impozit etc) ca si la ceilalti angajati si daca se deduce vreo suma din contributiile pentru somaj care se vireaza catre AMOFM.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 22:35, 14 August 2007
Da, se platesc toate contributiile , si nu se deduce din contributia la fondul de somaj ( cei 75 % din salariul de baza brut pe perioada intreruperii activitatii se achita din fondul de salarii).
Asa zisul somaj tehnic este o cauza de suspendare a CIM in baza art 52 (d) si deci nu se retine si nu vireaza somaj, nu constituie stagiu de cotizare la somaj, doar la cas si cass.
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
″(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.″ (Legea nr. 371/2005)
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75 % din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? ghemotoc28 ghemotoc28 Buna ziua, In data de 18.08 m-am angajat la o firma din Is incepand cu 01.11 mi-au desfacut contractul de munca cu art.52 am adrepul la somaj?? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic drumarul drumarul Este normal sa lucram 6 ore pe zi din moment ce suntem in somaj tehnic si suntem platiti cu 75% din salariu sau trebuie sa stam acasa? (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut pt intrare in "somaj tehnic" conform oug nr. 28/2009 Mirela71 Mirela71 buna seara! as avea si eu nevoie de anumite explicatii in ceea ce priveste intrarea unor angajati in\"somaj tehnic\" conform OUG 28/2009. Ce demersuri trebuie ... (vezi toată discuția)