avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua,
In data de 18.08 m-am angajat la o firma din
Is incepand cu 01.11 mi-au desfacut contractul de munca cu art.52 am adrepul la somaj??
1. CIM nu poate inceta cu art.52 din Codul muncii. Poate a fost suspendat, din initiativa angajatorului, iar in aceasta perioada sunteti tot salariatul acelui angajator dar fara salariu.
2. Reveniti si spuneti ce scrie in decizia de suspendare a CIM.
3. Beneficiati de indemnizatie de somaj daca:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
Multumesc pentru raspuns.
Am 27 ani si am carte de munca din 22.05.2006 am lucract la o firma pana la data de 17.03.2007 apoim-am reangajat in 03.07.2007 si am lucrat pana la 16.07.2009. in 2010 m-am angajat pe 19.08.2010 si sambata m-au pus sa semnez o hartie pe care scria art.52 lit d.

Cum pot sa beneficiez de somaj cu vechimea care o am.
sau cum sa le zic sa ma dea afara ca sa pot avea somaj?
mentionez ca 16.07.2009 am incetat activ conf art.55 lit. b
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj conteaza numai ultima incetare a CIM.
2. Hartia pe care ati semnat avea o denumire (dispozitie, decizie) si trebuia sa primiti si dvs. un exemplar.
3. V-am spus ca art.52 din Codul muncii nu inseamna desfacerea CIM ci numai suspendarea lui si in perioada de "somaj tehnic" (art.52, lit.d) veti primi 75% din salariul de baza (art.53).
4. Nu degeaba v-am cerut sa-mi spuneti ce scrie in acea decizie de suspendare a CIM, ce litera a art.52 din Codul muncii.
ghemotoc28 a scris:

Multumesc pentru raspuns.
Am 27 ani si am carte de munca din 22.05.2006 am lucract la o firma pana la data de 17.03.2007 apoim-am reangajat in 03.07.2007 si am lucrat pana la 16.07.2009. in 2010 m-am angajat pe 19.08.2010 si sambata m-au pus sa semnez o hartie pe care scria art.52 lit d
Cum pot sa beneficiez de somaj cu vechimea care o am.
sau cum sa le zic sa ma dea afara ca sa pot avea somaj?



Codul muncii prevede:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Prin urmare dvs. aveti contactul suspendat, iar cf art. 53 beneficiati de o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic in sanatate didigina didigina Lucrez la un cabinet medical, medic de familie ,si in urma decesului medicului titular, reprezentantul legal a angajat un alt medic dar veniturile au scazut ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 annam84 annam84 Buna ziua, Asi dori sa aflu daca pe anul 2011 exista vreo legislatie in legatura cu somajul tehnic? (vezi toată discuția)
Contributii somaj tehnic dragoman dragoman Buna, stie cineva,daca pentru somajul tehnic se platesc toate contributiile( somaj, CAS,impozit etc) ca si la ceilalti angajati si daca se deduce vreo suma ... (vezi toată discuția)