avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la indemnizatia de somaj?

Buna ziua,
in data de 16 .03.2010 firma m-a dat in somaj. Am mers sa depun actele doar in aceata luna pentru ca in perioada mai-iulie am avut un contract pe perioda determinata in Germania.
Problema este ca am lucrat cu timp partial 1 an si mi s-a spus de la somaj ca nu mai am stagiu de cotizare de 12 luni, desi de la firma mi s-a calculat stagiul de cotizare si erau 12 luni in ultimile 24. As vrea sa stiu daca contractul de munca din Germania imi poate fi de folos pentru completarea stagiului de cotizare - as mai avea nevoie de 1 luna.
Va multumesc


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 21 Iulie 2010
Va redau din Legea 76/2002:
Art. 37. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajaţii sau, după caz, şi angajatorii au plătit contribuţii de asigurări pentru şomaj în sistemul asigurărilor pentru şomaj în România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) Drepturile cuvenite în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.
(3) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevăzute la alin. (2) pot fi transferate în alte ţări, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevăzute la alin. (2) pot fi menţinute în plată în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevăzute de reglementările comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene, precum şi ale măsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementări comunitare.
(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în plată în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevăzute de reglementările comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene, precum şi ale măsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementări comunitare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa TonyC TonyC Buna Ziua. Lucrez pentru o firma elvetiana din 2008 si sunt receptionist pe vase de croaziera care isi desfasoara activitatea exclusiv in spatiul ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in italia, pot beneficia de indemnizatie de somaj in romania? niroz niroz Am varsta de 23 ani,am ca studii 11 clase (nu am terminat liceul),am lucrat la o firma din localitate un an si doua saptamani (comform legii, cu contract de ... (vezi toată discuția)
Somaj ue ionut214 ionut214 Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)