avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am lucrat in Italia, pot beneficia de indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am lucrat in Italia, pot beneficia de indemnizatie de somaj in Romania?

Am varsta de 23 ani,am ca studii 11 clase (nu am terminat liceul),am lucrat la o firma din localitate un an si doua saptamani (comform legii, cu contract de munca),dupa care am plecat sa lucrez in strainatate .Am lucrat in Italia 3 ani ca si fierar betonist pe un santier de constructii, cu contract de munca (am documente doveditoare),m-am intors in tara intrerupand lucrul in Italia, firma a redus personalul.
Intrebarea mea este urmatoarea:daca am dreptul la ajutor de somaj in tara?pana imi voi gasii un alt serviciu!
Mentionez ca nu exista continuitate intre cele doua slujbe,din Romania si Italia,pauza de cateva luni!
Va multumesc mult!

PS:
Daca raspunsul este da, cum ar trebui sa procedez in continuare?
Cel mai recent răspuns: niroz , utilizator 15:29, 30 Ianuarie 2012
1. Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa platiti contributie la somaj in Romania.

2. Nu e rau sa mergeti la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul poate au noutati care sa va fie favorabile.
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã prevede ca :
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) Drepturile cuvenite în sistemul asigurãrilor pentru şomaj din România se pot transfera în ţãrile în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.

(3) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi transferate în alte ţãri, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în moneda ţãrilor respective sau într-o altã monedã asupra cãreia s-a convenit.

(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi menţinute în platã în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

In acest sens, daca ati lucrat in Italia 3 ani , atunci trebuia sa stiti ca puteati sa beneficiati de indemnizatia de somaj in Italia. Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.
Informaţii privind obţinerea indemnizaţiei de şomaj în Italia
[ link extern ]
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa TonyC TonyC Buna Ziua. Lucrez pentru o firma elvetiana din 2008 si sunt receptionist pe vase de croaziera care isi desfasoara activitatea exclusiv in spatiul ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatia de somaj? T.A T.A Buna ziua, in data de 16 .03.2010 firma m-a dat in somaj. Am mers sa depun actele doar in aceata luna pentru ca in perioada mai-iulie am avut un contract pe ... (vezi toată discuția)
Somaj ue ionut214 ionut214 Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)