avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa munca pe vase de croaziere in europa

Buna Ziua.

Lucrez pentru o firma elvetiana din 2008 si sunt receptionist pe vase de croaziera care isi desfasoara activitatea exclusiv in spatiul UE.

Intrebarea mea este care ar fi procedura care trebuie urmata pentru a beneficia de ajutor de somaj pe perioada vacantei.
Intre contractul curent si urmatorul voi avea o pauza de aproape 5 luni, perioada in care nu sunt platit
Mentionez ca am lucrat mai mult de 12 luni in ultimii 2 ani pentru aceasta companie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:00, 17 Septembrie 2011
1. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.


Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

(2) Drepturile cuvenite în sistemul asigurãrilor pentru şomaj din România se pot transfera în ţãrile în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.

(3) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi transferate în alte ţãri, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în moneda ţãrilor respective sau într-o altã monedã asupra cãreia s-a convenit.

(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi menţinute în platã în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.

2. - Luati legatura cu Agentia de Somaj din judetul de domiciliu sa va dea amanunte cum sa procedati.
- Sau luati legatura direct cu ANOFM prin [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la indemnizatia de somaj? T.A T.A Buna ziua, in data de 16 .03.2010 firma m-a dat in somaj. Am mers sa depun actele doar in aceata luna pentru ca in perioada mai-iulie am avut un contract pe ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in italia, pot beneficia de indemnizatie de somaj in romania? niroz niroz Am varsta de 23 ani,am ca studii 11 clase (nu am terminat liceul),am lucrat la o firma din localitate un an si doua saptamani (comform legii, cu contract de ... (vezi toată discuția)
Somaj ue ionut214 ionut214 Am si eu o rugaminte la cine e in masura sa ma ajute cu o informatie.Se poate beneficia de indemnizatie de somaj in Spania daca cel care o solicita a ... (vezi toată discuția)