avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 677 - date cu un caracter personal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 677 - date cu un caracter personal

Buna ziua,
As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii promotionale pentru o firma, poate vinde aceste date unei alte companii care foloseste aceste date pentru a trimite mesaje de marketing direct.
Mai exact: o companie de marketing direct a derulat un contract pentru o companie producatoare de cafea. Trebuia trimis un plic la o casuta postala cu datele personale ( nume, prenume, adresa completa, nr.telefon, data nasterii ) si raspunsul la intrebare. Toate aceste date s-au inregistrat in baza de date iar la sfarsitul promotiei s-a facut o extragere electronica. Aceasta campanie s-a terminat. Ulterior majoritatea celor care a participat la aceasta promotie au inceput sa primeasca plicuri de la o firma ce colaboreaza cu aceeasi firma de marketing direct,in care li se anunta un asa zis castig. Stiu cu siguranta ca aceasta firma de vinde bazele de date. Pot face ceva in acest sens?
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 17:13, 23 August 2007
(2) Consimţământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri:

a) când prelucrarea este necesară în vederea executării unui contract sau antecontract la care persoana vizată este parte ori în vederea luării unor măsuri, la cererea acesteia, înaintea încheierii unui contract sau antecontract;

b) când prelucrarea este necesară în vederea protejării vieţii, integrităţii fizice sau sănătăţii persoanei vizate ori a unei alte persoane ameninţate;

c) când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale a operatorului;

d) când prelucrarea este necesară în vederea aducerii la îndeplinire a unor măsuri de interes public sau care vizează exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terţul căruia îi sunt dezvăluite datele;

e) când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului sau al terţului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiţia ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei vizate;

f) când prelucrarea priveşte date obţinute din documente accesibile publicului, conform legii;

g) când prelucrarea este făcută exclusiv în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică, iar datele rămân anonime pe toată durata prelucrării.

(3) Prevederile alin. (2) nu aduc atingere dispoziţiilor legale care reglementează obligaţia autorităţilor publice de a respecta şi de a ocroti viaţa intimă, familială şi privată.

Încheierea operaţiunilor de prelucrare

Art. 6. - (1) La încheierea operaţiunilor de prelucrare, dacă persoana vizată nu şi-a dat în mod expres şi neechivoc consimţământul pentru o altă destinaţie sau pentru o prelucrare ulterioară, datele cu caracter personal vor fi:

a) distruse;

b) transferate unui alt operator, cu condiţia ca operatorul iniţial să garanteze faptul că prelucrările ulterioare au scopuri similare celor în care s-a făcut prelucrarea iniţială;

c) transformate în date anonime şi stocate exclusiv în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică.

(2) În cazul operaţiunilor de prelucrare efectuate în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. c) sau d), în cadrul activităţilor descrise la art. 2 alin. (5), operatorul poate stoca datele cu caracter personal pe perioada necesară realizării scopurilor concrete urmărite, cu condiţia asigurării unor măsuri corespunzătoare de protejare a acestora, după care va proceda la distrugerea lor dacă nu sunt aplicabile prevederile legale privind păstrarea arhivelor.

Daca considerati ca nu se respecta scopul pentru care au fost initial prelucrate datele putei face o plangere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Publicarea numelui si prenumelui precum si a adresei partiale danield11 danield11 Este legal sa fie publicat intr-un ziar local, online, pe o lista a datornicilor, numele si prenumele precum si adresa partiala a persoanelor? (vezi toată discuția)
Interzicerea accesului fotografilor in scolile gimnaziale Simonactin Simonactin Buna ziua, Doresc sa depun o cerere la direcțiunea școlii unde învață copilul meu, pentru a interzice accesul fotografilor în școală și ... (vezi toată discuția)
Spitalele,operatoare de date cu caracter personal? teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca spitalele publice, de Stat sunt operatoare de date cu character personal!Intra spitalele sub incidenta Legii ... (vezi toată discuția)