avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cand pot beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cand pot beneficia de pensie?

sunt nascuta in data de 5/11/1953 sex Feminin
am muncit ca angajata 21 de ani plus 7 la colectiv in total am 28 ani de munca,am crescut 10 copii intrebarea e cand voi putea iesi la pensie..va multumesc
Prima intrebare pe care ati postat-o este asta:
muncind ASA tot nevoie de 29de ani si 2 luni ii trebuie sa fi muncit ca sa se pensioneze???

Tot este nevoie sa fi lucrat 29 de ani si 2 luni, chiar daca a fost angajata 21 de ani, a lucrat 7 la CAP si a nascut si crescut 10 copii.

A doua intrebare este asta:
Si care sunt condiţiile speciale ca sa beneficiezi de pensie cu reducere sau ceva de genul!?

Vorbiti despre pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. :) Daca discutam in general, sunt o multime de conditii, in functie de activitatea lucrata in grupe de munca sau in conditii deosebite / speciale, de exemplu.

Daca discutam despre mama dvs., conditia este sa fi realizat 29 de ani si 2 luni, pe cea referitoare la nasterea si cresterea a mai mult de 4 copii o indeplineste.

Oricum, mama dvs. se va pensiona dupa data de 01.01.2011, data cand va intra in vigoare un alt act normativ in domeniul acordarii pensiilor iar Legea nr. 19/2000 va fi abrogata.

Ca sa-si completeze vechimea, mama dvs. ar trebui sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii. Contractul produce efecte de la data inregistrarii lui, nu retroactiv, iar mama se poate asigura pentru ce suma doreste (plateste lunar o suma modica, doar ca sa-si completeze vechimea).
=D> am fost la casa de pensii din suceava si mi sau spus ca ei nu pot sa incheie contract de asigurare sociala cu mama mea din motive necunoscute adik mai precis era aproape de pauza de amiaza si majoritatea erau in pauza si ea a zis ca nu stie nimik despre cum se incheie contracte de genul asta ca nimeni nu a facut asa ceva!
am rugato sa imi dea mai multe informatii despre ce trebuie sa faca mama mea ca sa se pensioneze sau o varsta sigura ca nah aveam toate documentele cu noi si putea sa se uite peste ele a spus sa ne intoarcem intro alta zi cand o sa fie o alta colega de a ei care se ocupa cu asa ceva! in fine am ajuns la concluzia ca in romania sintemul de pensionare e cam slabut!:( va multumesc pt raspuns am sa mai incerc sa merg odata la casa de pensii si o sa vad ce pot rezolva cu ea!
Cand va duceti din nou la casa de pensii, "luati" cu dvs. si prevederile din Legea nr. 19/2000 pe care le postez mai jos.

ART. 5
...........................................
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi care doresc să îşi completeze venitul asigurat, precum şi persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1).
ART. 6 ind. 1
..........................................
(3) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 5 alin. (2) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate.
(4) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(5) Venitul asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socială poate fi modificat prin depunerea unei comunicări de modificare a declaraţiei de asigurare sau, după caz, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Buna ziua,

Inainte de a incheia contractul de asigurare sociala, sfatul meu este sa solicitati calculul vechimii, pentru a se putea determina pe baza adeverintelor timpul util.
Este foarte important de stiut, daca din cei 7 ani cat pretinde mama ca a lucrat la CAP, se valorifica intreaga perioada, sau mai putin, urmare faptului ca nu si-a indeplinit normele.
Pentru perioadele in care stagiile se suprapun, stat +cap, se stabileste punctajul mediu anual atat pentru stat cat si pentru cap, dar nu se @pune in plus ca perioada, ca sa ma exprim asa@.
Timpul, ani, luni, zile etc. ramane aceleasi, doar ca este suprapunere stat+cap, ca punctaj.

In mod normal, la data la care solicitati incheierea contractului de asigurare ar trebui sa va calculeze vechimea, avand in vedere varsta apropiata de pensionare.
Nu stiu cum se mai procedeaza acum, dar cu ceva vreme in urma in casa teritoriala de pensii, in care eram si eu, exista o singura persoana care se ocupa de determinarea timpului util, pentriu adeverintele depuse in completarea dosarelor de pensionare.
Era o persoana mai in varsta, cu multa experienta, care stia foarte bine ce face.

Sper sa aveti parte de toata intelegerea la urmatoarea vizita la casa teritoriala si sa fiti tratata cu tot profesionalismul, pentru ca sunt in sistem si oameni foarte bine pregatiti.

Mare atentie, ca trebuie sa stiti si ce sa cereti!
De ce spun ca este foarte necesar sa se deterimne timpul util?
In situatia in care cei 7 ani nu se valorifica in totalitate, scade stagiul realizat pana la acet moment, si avand in vedere ca in iunie 2013, oricum indeplineste conditiile de acordare a pensiei pentru limita de varsta, poate nu mai este necesar sa incheie contractul de asigurare sociala...mai ales acum, cand sigur nu ne dau banii afara din casa.;)

Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
florisiris, utilizator
Va multumesc pt informatii! Oricum am sa mai incerc din nou dar peste cateva luni cand ma intorc acasa pt ca mama mea nu merge singura!o sa postez orice informatie legata de pensionarea mamei daca ajunge sa se pensioneze inainte de vreme:))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata lucian75 lucian75 va rod daca se poate sa ma ajutati cu o informatie legata de pensionarea anticipata. ptr o femeie nascuta in 1955 cu o vechime in munca de 21 ani (nu stiu ... (vezi toată discuția)
Cumul conditii speciale si ani crestere minori Ema10 Ema10 Buna ziua, Am o situatie un pic confuza privind decizia de pensionare si v-as ruga daca puteti sa imi dati un sfat. Am primit decizia de respingere a ... (vezi toată discuția)
Pensii best_liviu25u@yahoo,com best_liviu25u@yahoo,com Sotia nascuta in 1953 20 Oct,a nascut 4 copii.Cand poate iesii la pensie,are 14ani si 6 luni vechime. (vezi toată discuția)