avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale un actionar cu 2%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

un actionar cu 2%

Un actionar care detine 2% din dreptul de vot la un SA poate adresa intrebari referitoare la gestionarea SA-ului cenzorilor ? (art 164-1-(1))
Iar acestea trebuie sa raspunda la urmatoarea AGA daca le considera intemeiate?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 06:43, 28 Iulie 2010
sigur ca da, are acest actionar aceleasi drepturi ca si oricare altul referitoare la cenzori
Daca SA-ul nu face cunoscuta sesizarea cenzorilor ia poate fi trimisa pe adresa lor privata care este stipulat in Hotararea AGA la alegerea acestora ?
In conformitate cu Legea nr.31/1990 rep. privind societatile comerciale:
SECŢIUNEA II: Despre adunările generale
art.117 indice 2:
"(3)Fiecare acţionar poate adresa consiliului de administraţie, respectiv directoratului, întrebări în scris referitoare la activitatea societăţii, înaintea datei de desfăşurare a adunării generale, urmând a i se răspunde în cadrul adunării. În cazul în care societatea deţine o pagină de internet proprie, în lipsa unei dispoziţii contrare în actul constitutiv, răspunsul se consideră dat dacă informaţia solicitată este publicată pe pagina de internet a societăţii, la secţiunea «întrebări frecvente»."

iar la art.164 indice 1 se prevede:

Art. 1641
(1)Orice acţionar are dreptul să reclame cenzorilor faptele despre care crede că trebuie cenzurate, iar aceştia le vor avea în vedere la întocmirea raportului către adunarea generală.
(2)În cazul în care reclamaţia este făcută de acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă actul constitutiv prevede astfel, cenzorii sunt obligaţi să o verifice. Dacă vor aprecia că reclamaţia este întemeiată şi urgentă, sunt obligaţi să convoace imediat adunarea generală şi să prezinte acesteia observaţiile lor. În caz contrar, ei trebuie să pună în discuţie reclamaţia la prima adunare. Adunarea generală trebuie să ia o hotărâre asupra celor reclamate.
(3)În cazul societăţilor în care au fost desemnaţi auditori interni, potrivit legii, orice acţionar are dreptul să reclame acestora faptele despre care cred că trebuie verificate. Auditorii interni le vor avea în vedere la întocmirea raportului către consiliul de administraţie, respectiv consiliul de supraveghere. În cazul în care reclamaţia este făcută de acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social ori o cotă mai mică, dacă actul constitutiv prevede astfel, auditorii interni sunt obligaţi să verifice faptele reclamate, iar în cazul în care sunt confirmate, fiind consemnate într-un raport ce va fi comunicat consiliului de administraţie, respectiv consiliului de supraveghere, şi pus la dispoziţie adunării generale; în acest caz, consiliul de administraţie, respectiv consiliul de supraveghere, este obligat să convoace adunarea generală.

CONCLUZIE:
Daca detineti 2% intrati la categoria "orice actionar" si puteti sesiza CA sau cenzorii (auditorii , dupa caz) iar acestia vor "avea in vedere " la intocmirea raportului lor sesizarea, in schimb daca sesizarea este facuta de actionari care detin cel putin 5% atunci cenzorii (auditorii) sunt obligati sa verifice sesizarea...

Dar , dupa parerea mea mai exista o cale de a cere verificarea unor aspecte in instanta ( destul de grea insa, dar este , totusi, o cale), in conformitate cu art.132 din Legea nr.31/1990 rep.:

"(2)Hotărârile adunării generale contrare legii sau actului constitutiv pot fi atacate în justiţie, în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, de oricare dintre acţionarii care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat contra şi au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal al şedinţei."
Adica puteti ataca in instanta HOtararea AGA cu care nu sunteti de acord (pentru ca nu s-au verificat unele aspecte sesizate de dvs. CA sau cenzorilor). Din propria mea experienta, cu detineri cu mult mai mari de 5% a fost foarte greu sa obtin in insanta verificarea unor aspecte sesizate CA sau cenzorilor si a caror verificare nu mi-a oferit un raspuns clar , obiectiv ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare agea fany62 fany62 O hotarare AGEA are enuntul\"Actionari minoritari nu vor mai primi nici un fel de raspuns la scrisorile (sesizarile) facute catre cenzori\", Ce obligatii vor ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatilor mariamem mariamem Sunt asociata la o firma pe actiuni, iar in 2006 si 2007 cand s-a semnat situatia financiara la sfarsitul anului, nu am fost chemata la adunare , iar in locul ... (vezi toată discuția)
Administartorii pot fi revocati numai de adunarea generala ordinara ? arlandh arlandh Sunt actionar la un SA si am solicitat CA convocarea adunarii generale extraordinare avand ca ordine de zi revocare administratori, revocare cenzori, alegere ... (vezi toată discuția)