avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prima casa

Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu conditiile legate de programul Prima casa. Exista vreo lege prin care mi se interzice inchirierea cu contract de inchiriere a casei cumparate prin acest program. In contract zice ceva de instrainari de bunuri si bunuri ipotecate. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:11, 28 Iulie 2010
Atunci cand doua parti agreeaza sa cedeze/ accepte in folosinta un bun imobil, contra unui beneficiu lunar (chiria, suma de bani), vor inregistra acel contract la Administratia Financiara. Banca nu are nicio interventie aici, banca doar finanteaza achizitia imobilului inchiriat ulterior.

Totusi, in contractul de inchiriere, unele banci solicita inserarea unei clauze ce stipuleaza ca, in situatia in care debitorul (proprietarul) va intra in incapacitate de plata, iar banca va fi nevoita sa execute garantia, inceteaza, implicit, si contractul de inchiriere. Lucru absolut firesc, din moment ce nu mai exista obiectul contractului de credit.

Exista banci care ar putea interzice inchirierea locuintei achizitionate prin Prima Casa, pe considerent ca interesul Statului este sa ajute familiile tinere sa isi achizitioneze mai facil o locuinta si nu sa incurajeze investitiile, respectiv obtinerea de venituri suplimentare din inchirierea spatiului.

Este de inteles insa ca nu toate aplica aceleasi reguli. Depinde de la caz la caz, de la banca la banca, iar raspunsul concret se afla in contractul de credit pe care solicitantul il semneaza cu banca finantatoare sau pur si simplu sa intrebati direct la banca.

Legea 368/2009 pentru aprobarea OUG nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa interzice instrainarea imobilului pe o perioada de 5 ani.

"In baza contractului de garantare, asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima casa» se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca legala de rangul I pe toata durata contractului, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata creditului".
Inchirierea nu este instrainare, dar unele banci pot interzice chiar si inchirierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament obtinut prin programul "prima casa"? roscalucian roscalucian se pot inchiria legal apartamentele obtinute prin programul \"prima casa\"? (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament achizitionat prin programul prima casa Cont Expert 4972 MBM Cont Expert 4972 MBM Buna ziua, Am o nelamurire daca se poate in legatura cu inchirierea unui imobil achizitionat prin programul prima casa.....in OUG 60/2009 cu modificarile ... (vezi toată discuția)
Prima casa... ContSters4579 ContSters4579 ...cunoaste cineva ce se intampla daca cel care a cumparat prin program ramburseaza anticipat creditul(castig la loto sau o mostenire de la o matusa) statul ... (vezi toată discuția)