avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de prestari servicii

Buna ziua,

Am si eu mai multe intrebari cu privire la contractul de prestari servicii:
1. Se inscrie la ITM? Ce act normativ atesta obligativitatea inscrierii la ITM? Ce se intampla daca nu se inscrie?
2. Se declara la finante? De catre cine si cand?
3. Cum se face retinerea la sursa a impozitului pe venit daca s-a incheiat un contract de prestari servicii?
4. Eu ca angajator ce contributii trebuie sa platesc la stat si cum exact, pentru persoana cu care am incheiat un contract de prestari servicii?

Merci
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 28 Iulie 2010
Contractele de prestari servicii nu se inregistreaza la ITM.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

Beneficiarul este obligat să completeze şi să depună declaraţia "205 - Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit".

Prestatorul va inregistra contractul la organul fiscal competent. In vederea inregistrarii va depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala. Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii sau data obtinerii primului venit.

Beneficiarul venitului are obligatia de a depune la organul fiscal competent formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate“.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)
Impozit conventie civila dgaitan dgaitan O societate comerciala , fara nici un angajat , a incheiat o conventie civila de prestario servicii cu un consultant. In acest caz, societatea trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impozit contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc ... (vezi toată discuția)