avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj+pensie de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj+pensie de intretinere

In 1987 am mostenit un apartament. In 1991 m-am casatorit si in1995 an schimbat apartamentul cu altul mai mare(contract de schimb imobiliar)
In 2008 am divortat. Fostul sot nu vrea sa plateasca pensia de intretinere pt cei 2 copii minori, argumentind ca "n-ea lasat casa". M-i e frica sa-l dau in judecata pt pensie, sa nu-mi ceara (si sa obtina!) bani din valoarea apartamentului. Va rog sa-mi spunet daca are ceva drept asupra acestui bun, si daca poata sa invoace motiv de neplata intr-un proces pt pensia de intretinere.
Din apartament s-a mutat inainte de divort, a luat cu el autoturismul( bun comun).

va multumesc
Cel mai recent răspuns: hanna1 , utilizator 11:11, 8 August 2010
nu neaparat acum, dar candva va trebui sa faceti partaj la casa, fie in instanta , fie la notar. daca doriti sa vindeti, nu puteti fara acordul lui, in acest moment.
va trebui sa dovediti ca actualul bun inlocuieste un bun propriu al dvs. daca a existat o diferenta achitata de voi,sotii, va trebui sa-i platiti fostului sot o sulta.
pensia nu are nicio legatura cu apartamentul si va trebui s-o plateasca. in caz de neplata puteti sa-i faceti plangere penala pt abandon de familie. daca are salariu, pensia poate fi retinuta direct din acesta.
buna ziua .
partajul tot va trebui sa -l faceti in cele din urma.
nu ar trebui sa va fie teama , imobilul in mod sigur vi se va atribui dvs., intrucat a fost achizitionat in schimbul imobilului bun propriu al dvs.
dar daca s-a platit o suma d ebani in plus, intrucat am inteles ca acesta este mai mare decat cel al dvs., propriu ce l-ati detinut initial, va trebui sa-l despabugiti cu jumatate din suma respectiva.
pt. pensie alimentara va trebui sa deschideti o actiune in instanta in acest sens .
doar dvs. aveti de pierdut daca nu procedati astfel, intrucat pensia aliemntara nu se acorda retroactiv, ci doar de la data investirii instantei de judecata .

iar in ceea ce priveste masina , reprezinta un bun comun si aveti si dvs. dreptul .
multumesc de raspunsuri
In contractul de schimb imobiliar, care este pe numele meu scrie "Valoarea apartamentelor sunt cele din actele de dobîndire dar între noi partile contractante nu exista pretentii de sulta.........subsemnatii coopermutanti declaram ca nu avem nici un fel de pretentii uni fata de ceilalti si solicitam intabularea....." Adica nu scrie cit am platit difetenta.
Cum se va dovedi care a fost suma data diferenta? Cu martori? (Acea suma astazi e 2500euro)
Sau se vor reevalua apartamentele pt stabilirea diferentei.
Dar noi realmente 2500euro am platit. in 1995 (in marci germane)
Poate el sa ceara mai mult decit jumatatea din ACEASTA suma?:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort hanna1 hanna1 Am avut un ap. bun propriu inainte de casatorie pe care l-am schimbat in timpul casatoriei. In contractul de schimb imobiliar, care este pe numele meu scrie ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara = rata la apartament ADANNA ADANNA Buna ziua, Sotul meu a plecat de acasa in urma cu 1 an si doua luni...Cererea de divort a fost introdusa in noiembrie, iar divortul s-a pronuntat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara miha76max miha76max Ma numesc MIhaela si sunt divortata de 3 ani. In urma casatoriei am primit custodia celor 2 copii iar tatal lor a fost obligat la plata pensiei alimentare. A ... (vezi toată discuția)