avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Examen consilieri juridici pt. CCJ, definitivat, cod ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Examen consilieri juridici pt. CCJ, definitivat, cod CAEN 7141

Va salut !

1.Se da examen de admitere in colegiul consilierilor juridici sau se intra fara examen ? Mentionez ca sunt licentiat promotia iunie 2007

2. Am inteles ca 2 ani esti consilier juridic stagiar si ai nevoie de maestru (asta o rezolv usor) si apoi urmeaza examenul de definitivat . Exista vreo categorie exceptata de la examenul acesta de definitivat sau trebuie sa-l dau oricum pentru a fi definitiv ? De exemplu diploma de master substuie acest examen ? Stiu , poate sa para o utopie , dar am citit pe undeva ca se intentioneaza sa se introduca (sau s-a introdus deja ) acest lucru , ca un consilier juridic nu mai trebuie sa dea examen de definitivat daca are diploma de master in drept . Rog lamuriri daca exista asa ceva

3. Se mai pot face societati comerciale cu cod caen 7414 sau singura sansa pentru un consilier juridic e de a se angaja in baza unui contract de munca la o SC ? Am inteles ca si aici lucrurile sunt cam "discutabile"

Va multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2007
colonelu, utilizator
1.Este suficient sa fii licentiat in drept si angajat ca si consilier juridic la o societate comerciala.

2.Trebuie sa ai 2 ani vechime pe cartea de munca si nu se da nici un examen.

3.Nu exista o practica unitara.
Salut!
1. Nu, nu se da nici un examen de admitere in Colegiul Consilierilor Juridici (vorbesc de colegiul Bucuresti). Lucrurile sunt relativ simple: te duci la sediul lor cu toate actele necesare, platesti taxa si peste doua-trei saptamani primesti legitimatia de CJ stagiar. Cel putin asa mi s-a intamplat mie acum doi ani, ma indoiesc ca s-a schimbat ceva. Gasesti Regulamentul CCJ Bucuresti la urmatorul link: [ link extern ]

2. La intrebarea asta nu stiu sa-ti raspund, mai verifica o data Statutul Colegiului din care intentionezi sa faci parte.

3. Din cate stiu eu, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in 2006 in sensul imposibilitatii legale de autorizare a acestor societati comerciale, precizand ca profesia de consilier juridic se exercită fie pe baza unui raport de serviciu, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, fie pe baza unui raport juridic de muncă, în urma încheierii unui contract individual de muncă în conformitate cu reglementările din Codul muncii. . Mai stiu ca s-a solicitat la sfarsitul anului trecut, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea deciziei ICCJ. Din pacate, nu mai stiu ce s-a intamplat ulterior.
Deci dupa ce imi iau licenta pot sa ma angajez la o s.c. ca si consilier juridic?si apoi dupa 2 ani vechime ce se intampla?
Dai examen. Bafta!
l 514/2004 prevdea faptul ca cei cu diploma sau master in drept sunt scutiti de examenul de intrare in colegiul juristilor insa intre timp legea a fost modificata iar aces articol din pacate a fost scos

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv dragi colegi consilieri juridici, care doriti sa intrati in avocatura si sunteti definitivi, am o intrebare pentru voi: cum ati dat examenul de definitivat? ... (vezi toată discuția)
Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Consilier juridic stagiar grumette40 grumette40 Urmează să termin facultatea în luna iulie şi aş dori să devin consilier juridic . Îmi poate cineva explica paşii pe care trebuie să ... (vezi toată discuția)