avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării Prima casa de la tata la fiu. Posibil?
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

Prima casa de la tata la fiu. Posibil?

Buna ziua.

Situatia este urmatoarea: locuiesc impreuna cu sora mea (nu mai am alti frati) intr-un apartament aflat in posesia tatalui meu.
Sora mea a dat avansul pentru un alt apartament. Eu vreau sa raman in apartamentul tatalui si deci trebuie sa-i ofer sorei mele jumatate din valoarea apartamentului.
Pentru asta vreau sa fac un credit 'prima casa'. La o banca mi s-a spus ca nu se poate face credit ipotecar (si deci nici 'prima casa') pentru imobile vandute in familie: de la tata la fiu etc. Exista o asemenea limitare sau este doar un exces de prudenta?
Inca o intrebare: apartamentul va fi evaluat cu siguranta la o suma mai mare decat cea pe care o voi lua cu titlu de credit de la banca.
La momentul vanzarii-cumpararii, teoretic eu i-am platit deja tatalui diferenta de bani (practic imi va dona partea mea de apartament). Cum se procedeaza? Din ce am inteles, se face un act notarial care atesta catre banca faptul ca eu am platit tatalui meu suma x care este diferenta dintre valoarea apartamentului si suma primita de la banca imprumut. Este corect?

Multumesc pentru raspunsuri.
In Romania, vanzarea intre rude, indiferent de grad este perfect legala.
De obicei, aceste vanzari pleaca cu suspiciuni de ascudendere a unui lucru ilicit (imprumututi, restituiri, etc) si cred ca banca la care ai mers, nu vrea complicatii, legale de altfel.
Eu zic sa te adresezi altei banci si chiar sa/i dai in judecata pt ca face discriminari.
Cum, pe vreme de criza mai exista banci care refuza clienti? Dar nu ma mir, bancile dau bani cu camata si nu vor decat profit sigur si foarte rapid.
Solutia propusa de dvs este perfect legala si vanzarea asisderea!
Succes!
=D>
Exact. Vanzarea intre rude este legala. Dca vrei sa cumperi de la tatal tau, uite care e procedura.
Mergi la un notar, faci un antecontract de vanzare-cumparare intre tine si tatal tau in care mentionezi de ex: pretul de vanzare este de 50.000E, azi data semnarii prezentului antecontracontract ai platit suma de 2500E (avansul de 5%) din surse proprii, iar diferenta de 47.500 urmand a fi achitata prin credit ...oferit de banca...la data semnarii ctr. de v.c.
De ce sa faca vanzarea numai pe aceasta suma? Poate banca ii aproba mai mult de 47.500 euro!
B-)
Intai sa verificati la banca ce suma va pot acorda cu titlu de credit!
Dupa aceea faceti antecontractul in forma autentica la notariat!
Succes!
=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt pasi de urmat la cumpararea unui apartament? dupa găsirea ... nicu940503 nicu940503 Care sunt pasi de urmat la cumpararea unui apartament? Dupa găsirea proprietăți dorite si negocierea cu proprietaul ei, la notar se face un ante contract ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare scadenta la acordarea creditului Bruno24 Bruno24 Buna ziua, am specificat deja din titlu problema mea, o sa o detaliez acum: am facut un antecontract de vanzare - cumparare pentru un apartament ce este ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil aflat in executare Iael Iael Buna ziua , Domnul X mosteneste impreuna cu alte 7 rude ale sale un apartament . Domnul X obtine o Hotarare Judecatoreasca prin care devine unic ... (vezi toată discuția)