avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contracte de mandat, conventiile civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contracte de mandat, conventiile civile

sunt activitati dependente sau independente conform Codului Fiscal???

multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriana.karageorge , utilizator 09:27, 6 August 2010
Buna ziua,
Dependent este doar daca sunteti pfa si aveti un singur ctr. sau o singura conventie civila cu o terta persoana.

Succes,
Cum se platesc contributiile in aceste cazuri?
Coroborand prevederile CF, Capitolul II, art.46, art.52 si Capitolul IX, art.78, alin. (1) lit.e), concluzia mea este urmatoarea:

Pentru a fi considerate venituri din activitati independente, "furnizorii" in cazul contractului de mandat si ai conventi civile trebuie sa fie persoane care desfasoara activitati:
- comerciale ( "autorizare": OUG 44/2008);
- profesii libere (" autorizare" :legi speciale);
- activitati ce produc venituri din drepturi de proprietate intelectuala ( inventii, marci,... drepturi de autor si conexe).

Pentru ca un astfel de contract de mandat (sau conventie civila) sa poata fi considerat ca activitate dependenta sau indpendenta depinde de masura in care indeplineste ( sau nu) cel putin una din conditiile prevazute la ART.7. alin. (1), pct.2.1. din CF asa cum a fost modificat de OUG 58/2010.

Contributiile se platesc conform art.III din OUG 58/2010 veniturile de aceasta natura fiind considerate "venituri de natura profesionala".

NOTA:
Conventia civila , in vechea forma, ( o persoana oarecare face un servicu pentru o firma ) si este platita pe o conventie civila prin retinere a 16% ,impozit final, din punctul de vedere al ITM , dar si al CF este o activitate de natura dependenta, daca acea persoana nu desfasoara o activitate care sa-i aduca venituri de natura profesionala (= daca nu desfasoara a activitate independenta= daca nu este autorizat pe OUG 44/2008...= vez iart.52 si 78 din CF)
VA MULTUMESC. O ZI BUNA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se datoreaza contrib.individ.la conventii civile VENTY VENTY va rog, as vrea sa stiu daca am contract de munca si mai am incheiat o conventie civila cu o alta firma pentru care mi se retine numai 16% impozit ... (vezi toată discuția)
Conventii civile geo123 geo123 buna ziua noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%. conventiile ... (vezi toată discuția)
Conventie civila - oug 82/2010? irinacosiba irinacosiba Buna seara! In cazul in care la o asociatie de proprietari femeia de serviciu este angajata cu conventie civila, se supune OUG 82/2010? Se plateste pentru ea ... (vezi toată discuția)