O persoana a incheiat angajata la o societate a completat impreuna cu toti ceilalti salariati o asigurare in caz de accident :"Asigurarea ta in caz de accident". La o luna de la data la care a intrat in vigoare asigurarea, persoana in cauza a suferit un infarct chiar in timpul in care isi desfasura activitatea in cadrul atributiilor de servici si a decedat.
Raspunsul celor de la asigurari a fost acela ca mostenitorii nu pot primi despagubirile conform contractului de asigurare deoarece acea asigurare acopera numai evenimente consecinta a unui accident, iar decesul persoanei asigurate datorita infarctului a survenit ca urmare a unei boli.
La clauzele de excludere din contract nu apare nicaieri faptul ca nu se vor acorda despagubiri ca urmare a decesului prin infarct., iar cu o luna inaintea decesului persoana in cauza a si efectuat un control amanuntit in urma caruia a reiesit ca este sanatos, fara probleme la inima.
Intrebarea mea ar fi deci urmatorea : infarctul este considerat boala sau un accident.
Nu, nu se poate despagubi in aceasta situatie, dupa cum ati prezentat evenimentul. athe a prezentat f.bine varianta sa, adica sa puteti dovedi ca infarctul s-a produs ca urmare a suprasolicitarii in timpul serviciului, a temperaturii ridicate la locul de munca , a unui efort f.mare la care a fost supus etc. Numai in astfel de cazuri poate fi considerat accident de munca. Va fi f. greu de dovedit dar eu va urez succes!
Domnule Tudor,problema nu este cu privire la calificarea accidentului ca fiind de munca,dovada ca refuzul asiguratorului nu a fost intemeiat pe aceasta! Aici nu este vorba despre variantele unuia sau altuia,este vorba despre argumente.
Lucrati in domeniul asigurarilor,ce inseamna accident, in "varianta"dumneavoastra?
Ma simt dator sa intervin cu o noua observatie:
Cred ca ne aflam in situatia confuziei unui termen, utilizat in mai multe domenii.
Accidentul- care poate fi de munca, si necesita o interpretare juridica;
Accidentul anatomic - care poate fi vascular, si trebuie a fi interpretat medical; Accidentul ca risc asigurabil:- Un eveniment imprevizibil, independent de vointa Asiguratului, care cauzeaza vatamari corporale, datorita actiunii bruste asupra organismului a unor factori externi fizici (mecanici, termici, electrici, etc.) sau chimici, cu exceptia infectiilor (virale, bacteriene, fungice etc.).
Un eveniment brusc, extern organismului Asiguratului, neprevazut si neintentionat care a provocat instantaneu Asiguratului o leziune identificabila de catre un medic la locul si momentul producerii.
Fiecare asigurator, a personalizat acest risc in diferite moduri o importanta deosebita avand-o capitolul Excluderi din polita, unde notiunea de accident este conturata precis.Nu intamplator, pe langa decesul din accident, mai apar ca riscuri asigurabile separat: decesul din boala si/sau decesul din orice cauza.
Insa orice agent care vinde polite ar trebui sa explice clar, precis si curat ce riscuri acopera polita ... am intalnit situatii in care se omiteau unele aspecte (nu din contract ci din reclama) si nu era vorba de nestiinta.