avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Deces ulterior- este considerat accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Deces ulterior- este considerat accident de munca?

Buna ziua,

Unui salariat a unei societati de transport a facut infarct la iesire din schimb in timp ce inca se afla la sediul societatii. A fost transportat la spital si ulterior dupa 3 zile de spitalizare a decedat. Poate fi considerat decesul survenit ca urmare a unui accident de munca? daca da, ma puteti ajuta va rog si cu baza legala?

Multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:42, 3 Iulie 2013
Legea ssm nr.319/ 14.07.2006 defineste accidentul de munca si stabileste:
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Pentru a fi indeplinite conditiile de inregistrare ca accident de munca trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
-daca infarctul s-a produs ca urmare a unui eveniment inregistrat (incendiu, explozie, degajare amsiva de noxe, etc.) la locul de munca respectiv, fapt ce a influentat declansarea starii de infarct. Din certificatul medico-legal trebuie sa reiasa faptul ca infarctul s-a putut declansa ca urmare a producerii respectivului eveniment.
-daca lucratorul era inregistrat in dosarul sau medical, cu anumite afectiuni cardiace grave, fapt care ar fi putut duce in anumite momente de cumpana, stres, etc. la un infarct. Documentul trebuie prezentat ITM care va cerceta evenimentul produs si va decide daca acesta putea declansa infarctul, fapt ce poate face, sa fie inregistrat ca AM. Si in acest caz, certificatul medicul legal trebuie sa confirme daca declansarea infarctului putea fi decisa de producerea evenimentului respectiv.
-daca lucratorul avea o recomandare medicala de schimbare loc de munca/ post de lucru de la medicul specialist de medicina muncii, recomandare adusa la cunostinta angajatorului si acesta a ignorat-o, permitand accesul la munca/ la acelasi loc de munca in continuare, respectivului lucrator. In acest caz poate fi o culpa a angajatorului.
In toate situatiile, ITM poate decide inregistrarea ca AM, in baza certificatului medico-legal, a dosarului medical individual al lucratorului, a constatarii cauzelor producerii evenimentului care ar fi putut declansa infarctul.
Respectivul eveniment trebuia anuntat de catre angajator in cel mai scurt timp, de la producerea sa, conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006
-art. 27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Despagubire deces la locul de munca FDiana1980 FDiana1980 Sotul meu in varsta de 38 de ani a decedat la locul de munca, el fiind sofer de camion. A suferit un infarct. Ar trebui sa primesc vreo despagubire si daca da ... (vezi toată discuția)
Eveniment in timpul programului de munca altapila altapila Unui sofer aflat la rampa de incarcare marfa i se face rau si este preluat de serviciul de urgenta al spitalului judetean.Constatarea medicala: infarct ... (vezi toată discuția)