avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributii pt.norma venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributii pt.norma venit

Sunt salariat angajat cu contract de munca pe termen nelimitat cu norma intreaga. De asemenea, prestez si servicii de instructor auto independent autorizat de ARR si inregistrat la ORC. Sunt inregistrat la admin.financiara ca platitor de impozit pe venit stabilit la norma de venit (de fapt jumatate de norma, deoarece sunt salariat cu norma intreaga, asa cum am mentionat anterior).
Intrebarea mea este: incepand cu 1 iulie 2010 trebuie sa platesc contributii sociale(pensii, somaj, sanatate) si pentru norma de venit stabilita pentru activitatea de instructor auto?
Daca da, trebuie sa inchei contracte separate cu fiecare institutie (CAS, CASS SOMAJ)?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:20, 8 August 2010
In cazul unei activitati independente, art 3 din anexa nr.2 Normel Metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale la HG nr 791/2010 prevede:
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
In cazul activitatii independente si caracterului repetitiv se platesc contributiile si nu se platesc cand veniturile profesionale se realizeaza ocazional.
Se depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Declaratiile de asigurare se depun, in situatia persoanelor care realizeaza venituri lunar, pana la data de 25 a lunii, pentru luna anterioara in care sau realizat venituri de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate. De asemenea se prevede obligatia de a actualiza declaratiile de asigurare in termen de 5 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unei noi declaratii, care sa ateste cuantumul veniturilor de natura profesionala realizate pe fiecare sursa de venit.
In lunile in care nu realizeaza venituri de natura profesionala se prevede obligatia de a notifica acest fapt casei teritoriale de pensii precum si agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a acestora.
Ca urmere a modificarilor facute se vor aproba noile modele de declaratii pentru cas si contributie somaj.
gheorgheciuca a scris:

Intrebarea mea este: incepand cu 1 iulie 2010 trebuie sa platesc contributii sociale(pensii, somaj, sanatate) si pentru norma de venit stabilita pentru activitatea de instructor auto?
Daca da, trebuie sa inchei contracte separate cu fiecare institutie (CAS, CASS SOMAJ)?

Da. trebuie sa platiti contributiile pentru sanatate, somaj si pensii.
Si da, trebuie sa faceti contract separat cu fiecare institutie. Daca nu ati platit sanatatea pana acum vedeti ca va va trebui sa platiti retroactiv(maxim ultimii 5 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere familiala - declaratii anuale, impozite, dupa modificarile codului fiscal otto2007 otto2007 Avand in vedere ultimile modificari in ceea ce priveste codul fiscal , in afara de declaratiile anulale si impozitele stabilite pana acum va trebui sa mai ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor de contributii sociale gabihob gabihob Un expert contabil este angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata pe post de economist la o societate comerciala. In afara orelor de program ... (vezi toată discuția)
Pensionar si og 58/2010 marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua .Am revenit cu aceeasi intrebare pe care am mai pus o si ieri,insa nu am primit un raspuns care sa ma linisteasca. INTREBAREA MEA ESTE ... (vezi toată discuția)