avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 15 august - zi libera?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

15 august - zi libera?

Lucrez intr-un mare magazin, parte a unui lant urias. Lucram peste program fara a fi remunerati samd. Vreau sa stiu daca in ziua de 15 august angajatorul are obligatia de a oferi zi libera angajatilor. Exista o astfel de lege? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciolca , Consultant resurse umane 12:23, 9 August 2010
Militant a scris:

freeelis a scris:

Militant a scris:

Lucrez intr-un mare magazin, parte a unui lant urias. Lucram peste program fara a fi remunerati samd. Vreau sa stiu daca in ziua de 15 august angajatorul are obligatia de a oferi zi libera angajatilor. Exista o astfel de lege? Multumesc.


În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.

Ziua de 15 august este zi nelucratoare , chiar daca este duminica ... prin urmare, patronul fie va acorda zi libera , fie va acorda un spor la salariu pentru munca in aceasta zi.
Pentru nereguli savarsite in legatura cu raporturile de munca puteti sesiza ITM-ul.
Lucrez in comert deci nu vad de ce nu ar putea fi intrerupta activitatea... Sunt ortodox practicant, asta este motivul pentru care imi doresc ca macar in duminica in care se praznuieste ADORMIREA MAICII DOMNULUI (15 AUGUST) sa fiu la biserica si alaturi de familie.


Nu cred ca in mesaj s-a scris ca nu se poate intrerupe activitatea .... legea este clara in aceasta privinat... daca considerati ca angajatorul incalca legislatia muncii, atunci puteti sesiza ITM-ul sau Inspectia Muncii.
Din pacate astfel de situatii se intalnesc destul de des in viata de zi cu zi. Solutia legala ar fi sa sesizati ITM-ul. Dar nu cred ca patronul dvs. ar fi bucuros de acest lucru si ar respecta programul de lucru si ar acorda suplimentele de bani sau zilele libere conform legii. Poate o discutie cu el in care sa va cereti drepturile cu tact si calm ar fi mai utila si v-ar acorda o zi libera in schimbul zilei de 15 august. Dar pentru acordarea acestei zile libere el decide cand o acorda in raport de asigurarea bunului mers al activitatii si nu puteti solicita dvs.o anumita zi cand v-ar conveni. Si uite asa ne invartim ca intr-un cerc si ajungem de unde am plecat. Facem un nou compromis si renuntam de buna voie la ziua libera. Este bine? Nu este bine? Depinde de interesul fiecaruia. Mult succes in adoptarea deciziei care va favorizeaza!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rusaliile, sarbatoare legala si pentru cei care lucreaza in mediul privat? MARTINEX MARTINEX Firma privata la care lucrez si-a facut un obicei din a acorda sau nu, dupa bunul plac zilele libere cand sunt sarbatori legale. Persoana din conducerea ... (vezi toată discuția)
Pontare in zi de sarbatoare ramoilis ramoilis In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta d sau beneficiaza de un statut ... (vezi toată discuția)