avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectarea Hotararii Judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectarea Hotararii Judecatoresti

Buna ziua! Acum 2 ani, pe motiv de violenta, am divortat iar copilul,in prezent de 5 ani),mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare iar tatalui i s-a impus sa plateasca pensie alimentara la minorpensie pe care , dupa divort si pana in prezent a platit-o). Tatal a cerut program de vizitare astfel : in fiecare luna in primul si al treilea week-end la domiciliul acestuia in vacanta de iarna o saptamana , in vacanta de primavara o saptamana si in vacanta de vara doua saptamani. Instanta i-a aprobat intocmai. Pana in prezent, tatal nu s-a interesat de copil nici macar cu un telefon. Week-endul acesta si-a facut aparitia si mi-a spus ca saptamana viitoare vine si il ia pe copil. Intrebarile mele sunt : 1-De unde stiu eu ca daca i-l dau, conform Hotararii, el mi-l mai aduce inapoi, tot conform Hotararii?! 2-De unde stiu eu ca nu imi ia copilul ca sa redeschida proces de Reincredintare minor, iar pe parcursul procesului sa il tina la el pe minor ca sa nu imi plateasca pensia alimentara la copil) asa cum a mai facut cat timp s-a judecat divortul pana cand de-abia am reusit sa il iau cu un executor judecatoresc sub amenintarile lui ca va gasi el o cale sa mi-l ia, ulterior?! 3-Care sunt pedepsele pentru nerespectarea unei Hotarari judecatoresti atat pentru mine cat si pentru fostul sot...ce ni se poate intampla, legal vorbind la amandoi daca nu respectam o Hotarare?!...In speranta ca cineva imi va putea raspunde, eu va multumesc din suflet pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Linka , utilizator 10:51, 10 August 2010
adevarul gol golut este ca nu se poate face un proces de intentie pe ceva de care dv va temeti, fara a avea nici o dovada a existentei intentiei de rapire, sechestrare de minor. deci, incercati sa tergiversati cat puteti, incercati sa discutati cu tatal, in fond este tatal lui si dincolo de resentimentele fata de dv, nu poate dori raul copilului. si apoi, nu prea vad un barbat singur care se se inhame la cresterea si educarea unui copil de 5 ani.incercati sa aveti un martor atunci cand ia copilul mai ales cand ai comunicati rigorile legii in ce priveste nerespectarea hotararii judecatoresti, sechestru de persoana, etc. mult noroc.
Intr-adevar, asa este. In fata legii, trebuie sa am dovezi palpabile ca tatal nu respecta o Hotarare. Cu alte cuvinte, ca sa am aceste dovezi, trebuie sa ii dau copilul conform Hotararii si sa astept ca el sa fie cel ce greseste. Dintre mine si tatal copilului, el nu a vrut sa ne intelegem (de data aceasta ca doi parinti nu ca un cuplu), pentru binele copilului. Dovada si temerile mele "nelegale". Va multumesc din suflet ca mi-ati acordat atentie si timpul pentru a-mi raspunde la intrebari.
In primul rand, dvs. aveti la indemana posibilitatea ca in cazul nefericit sa spunem al retinerii copilului in afar programului stabilit de instanta si fara consimtamantul dvs., sa formulati plangere pentru savarsirea infractiunii prev. de art 307 al.1 c.pen. si anume nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului- retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte - pedeapsa este inchisoarea intre 1 luna-3 luni sau amenda.
Apoi, tatal are si el posibilitatea sa formuleze impotriva dvs., in situatia in care nu respectati hotararea instantei, plangere intemeiata pe disp. art.307 al.2 c.pen.-cu aceasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca , spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat parintele caruia nu i s-a incredintat minorul de a avea legaturi personale cu acesta.
In ambele situatii actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate si se adreseaza parchetului de pe langa instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
Termen de introducere 60 de zile de la data cunoasterii faptuitorului.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
V-am redat textele tocmai pentru a cunoaste care sunt atat drepturile cat si obligatiile ambelor parti.;)
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
pentru neplata pensiei de intretinere poti face inchisoare.
Buna seara! Sa inteleg ca daca tatal imi ia copilul in afara programului stabilit de Instanta, fara consimtamantul meu, pot sa fac plangere. La fel si in cazul in care el nu imi aduce copilul inapoi la timpul stabilit de Instanta. Tatal a spus ca imi ia copilul saptamana viitoare, pe 14 august. Este posibil ca el sa nu mai trimita pensia alimentara luni, pe 16 august, pe motiv ca a fost copilul la el pe vacanta, timp de 2 saptamani? Intre ce sume variaza amenda in caz de nerespectare a unei Hotarari Judecatoresti si cat de grav trebuie sa fie cazul in care el poate sa faca puscarie? Este posibil sa sa aleaga numai cu o amenda si sa se complaca in faptul ca e mai bine sa plateasca o amenda decat sa imi dea inapoi copilul si sa il tina mereu numai la el chiar daca mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare?! In speranta ca cineva imi va putea raspunde si la aceste intrebari, eu va multumesc din inima pentru raspunsuri si sfaturi.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna - tatal impiedica intoarcerea copilului la domiciliul din sentinta luizaluize luizaluize Am custodie comuna cu fostul sot,domiciliul copilului este stabilit la mine,acum cateva luni am fost de acord ca minorul sa stea o perioada la el,respectiv ... (vezi toată discuția)
Program de vizita alessmari alessmari am divortat de un an jumatate,iar copilul de 3 ani mi-a fost incredintat spre crestere si educare mie,iar fostul sot are dreptul la vizite lunare,iar in ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minor bartha ileana bartha ileana anul trecut in iulie am bagat actele de divort, in ianuarie anul curent s-a pronuntat divortul care a fost contestat la curtea de apel Tg Mures unde iar am ... (vezi toată discuția)