avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate privata!Drepturile mele ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate privata!Drepturile mele ?

Buna seara,

Nelamurirea mea ar suna cam asa :
Stau la casa, proprietate privata.
Vecinul are casa lipita de gardul care desparte proprietatile pe toata lungimea lor.
Vecinul doreste sa isi izoleze termic casa dar casa fiind fix pe hotar nu poate sa faca acest lucru decat cu acces la mine in curte.
In urma unor conflicte mai vechi ce dateaza din vremea santierului care a fost pana a construit casa nu as putea fi de acord cu accesul pe proprietatea mea sub nici o forma.
Acesta ar putea sa apeleze la alpinisti utilitari cu care sa faca izolatia atarnati in corzi deasupra curtii mele. Ar fi legal ? Pot sa fac ceva? Se incadreaza la incalcarea proprietatii?

Cel mai recent răspuns: mars_on_line , utilizator 15:58, 28 Decembrie 2010
Mai rau, vecinul ar putea solicita instantei de judecata sa va oblige sa ii permiteti accesul in curtea dumneavoastra pentru a efectua anumite lucrari, iar instanta ar putea sa ii aprobe o astfel de cerere stabilind eventual un interval orar in care sa efectueze lucrarile si o anume perioada de timp.
Tian a scris:
Stau la casa, proprietate privata.
Vecinul are casa lipita de gardul care desparte proprietatile pe toata lungimea lor.
Vecinul doreste sa isi izoleze termic casa dar casa fiind fix pe hotar nu poate sa faca acest lucru decat cu acces la mine in curte.
In urma unor conflicte mai vechi ce dateaza din vremea santierului care a fost pana a construit casa nu as putea fi de acord cu accesul pe proprietatea mea sub nici o forma.
Acesta ar putea sa apeleze la alpinisti utilitari cu care sa faca izolatia atarnati in corzi deasupra curtii mele.
Ar fi legal ? Pot sa fac ceva? Se incadreaza la incalcarea proprietatii?

Vecinul, in afara de "solutia" cu alpinistii, s-ar putea adresa instantei cu o actiune in "obligatia de a face" prin care sa solicite instantei sa emita o hotarare judecatoreasca prin care sa fiti obligat, contra plata (servitute temporara), sa-i permiteti executarea lucrarilor de izolare.
Multumesc pentru raspunsurile rapide !

Vestile sunt mai proaste decat ma asteptam.

Daca ar exista o hotarare judecatoreasca in acest sens ar trebui sa ma mut temporar pt ca nu as mai avea pe unde sa intru in curte daca se monteaza schela curtea fiind foarte ingusta.

Trecand peste acest fapt, ii opreste ceva pe alpinistii utilitari sa intre la mine in curte in caz ca nu exista nici o hotarare judecatoreasca ? Pot lua ceva masuri legale ?

Valoarea in caz de servitute legala o stabileste instanta ? Se stabileste de comun acord ? Nu pot invoca o suma aberant de mare pe care sa nu o poata plati si asta sa fie scaparea ?

Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
Tian, utilizator
Din pacate,plata pt.servitute(chiar temporala)se va stabili tot de catre instanta,astfel ca d-voastra veti fi obligat(a)sa va supuneti si sa acceptati suma indicata.Instanta are dreptul de a indica aceasta suma.D-voastra ,singurul lucru pe care il puteti face este sa lungiti procesul,inclusiv prin apel,recurs,si asta poate sa dureze vreo 2-3 ani,in conditiile ,,micii reforme" ,de la noi.Dreptul la proprietate la noi nu este asigurat(doar formal),deoarece practic nimeni nu te apara.Cine este cel mai tare,cu tupeul cel mai mare,are castig de cauza.
Incercati formula amiabila(e mai putin costisitoare)caci pana la urma tot va trebui sa-i dati voie(din pacate)
Am inteles.
Dubioase legi, cel putin pt mine care ma lovesc prima data de asa ceva, par dubioase :).

Nu stiu de ce nu a facut vecinu treaba cu instanta pana acum.Probabil se fereste de instanta deoarece casa lui este construita chiar pe hotar si pe toata lungimea ei este stramba.Intra la mine in curte cam 15 cm.

Astept acum alpinistii.Probabil cand or sa apara am sa chem politia daca nu vine cu ordin judecatoresc.Poate politia sa ia vre-o masura daca alpinistii coboara pe casa lui, la mine in curte, pe franghii ?

Alte discuții în legătură

Izolatie termica spre vecini nccncc nccncc Buna ziua. Locuim la casa (in Ploiesti). Am inceput lucrarile de reabilitare termica si vecina spre care e spatele casei noastre nu e de acord sa izolam casa ... (vezi toată discuția)
zid comun - probleme cu vecinul dacmoto dacmoto Buna seara, Problema este urmatoarea: eu si vecinul avem zid comun de casa. Casa mea este mai inalta ca a lui, iar zidul comun doresc sa-l izolez termic pe ... (vezi toată discuția)
Lucrari pe hotar dintre proprietati cioaca_cc cioaca_cc Doua proprietati. Pe una dintre ele, cu zeci de ani in urma, s-a construit o casa, iar unul dintre peretii acesteia s-a amplasat pe razorul dintre proprietati, ... (vezi toată discuția)