As dori sa aflu cateva amanunte despre functionarea cooperativelor agricole, si anume. Am studiat legea nr.566/09 dec 2004, dar nu sunt pa deplin lamurita.
Intrebarile mele sunt legate de evindentele contabile:
- cum se pot face plati catre persoanele fizice care presteaza servicii, fara sa fie angajati, de fapt fara a fi nevoie sa se plateasca taxe la bugetul de stat, si fara ca acele persoane care realizeaza venituri din munca ocazionala sa fie nevoite sa plateasca impozit;
- sumele primite ca subsentii cum se inregistreaza, atat la intrarea lor in cooperativa, cat si la iesire;
- banii proveniti din subvesntii, si care nu sunt utilizati in anul 2010, cum sunt "reportati"in anul 2011.
Multumesc
te referi la asociatiile agricole?Banii proveniti din subventii(pe motorina,sau pe suprafata)? Daca va luati obligatia sa dati contravaloarea lor in produse membrilor asociati faci un proces verbal al adunarii generale sau consiliului de administratie si specifici acest lucru 5328-455 iar pe masura ce folosesti banii descarci din 5328 .La sfirsitul recoltarii dai produsele aferente .Dar asta se folosea de obicei cind erau luate cupoanele valorice acum citiva ani.Acyum se introduce direct 5121-741 si platesti impozit.Banii iti ramin in contul bancar. Si cu munca persoanler as vrea sa stiu si eu o alta metoda decit cea ~~neortodoxa~~
pentru plata in natura pt. ,,x" ,,Y'' care vine10 - 15 zile si lopateaza graul in magazie tr. sa-i dai cativa saci cu grau pe romaneste; cam asa s-ar face in contabilitate pe baza unui borderou unde sa se treaca datele respectivilor si cantitatea , pretul apoi inregistrarile:
462=701
6359=4427
6589=462
711=345
se considera ca si o vanzare, la fel ca arenda de ex. cre se da conf.contractelor.