avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura autentica irevocabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura autentica irevocabila

In ce conditii s-ar putea realiza revocarea unei procuri autentice numai cu acceptul mandatarului?
Exista vreo clauza ce ar putea fi inserata pentru a nu se realiza revocarea unilaterala?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:30, 11 August 2010
stiti bine, nu este posibil.
...regula revocabilitatii mandatului nu este de ordine publica astfel incat partile pot deroga de la aceasta regula prin inserarea unei clauze de irevocabilitate in contractul de mandat...
Cu toate acestea, nefiind vorba despre un mandat comercial, increderea mandantului in mandatar este de esenta mandatului. Daca acesta considera ca mandatarul ii poate vatama interesele prin actiunile sale, apreciez ca orice mandat paote fi revocat prin actul de vointa al mandantului. Un mandat irevocabil ori unul ce poate inceta numai cu acordul mandatarului are atinge chiar esenta contractului de mandat, avand efecte de natura unei instrainari a unei parti din drept. Ar putea fi o exercitare concomitenta a drepturilor stipulate prin mandat de catre mandant si mandatar.
Prin urmare cred ca este de ordine publica revocabilitatea mandatului, chiar si in cazul contractului de mandat deoarece acesta este un contract unilateral.
Astept pareri :)
andreea_istrate410 a scris:

In speta nu este vorba de un interes comun, ci de un mandat acordat de un client avocatului sau. Este vorba de un act autentic, incheiat prin urmare la notarul public. Ideea urmarita este ca acest client sa nu poata revoca acea procura autentica fara a avea acodul mandatarului.
Din cate stiu eu, acest lucru nu prea este posibil.
Ma gandeam ca poate eista cumva o cale, o chichita :)

Dupa parerea mea nu poate exista nicio chichita intrucat in caz de revocare se platesc daune-interese.
Ar trebui introdusa clauza prin care in caz de revocare sa se plateasca o suma mare de bani, fapt de natura de a inhiba orice tendinta de revocare.
In acest fel nu este afectat nici dreptul la revocarea actului dar si protectia juridica a mandatarului.
Din punctul meu de vedere este lovita de nulitate absoluta o clauza prin care sa existe imposibilitatea revocarii mandatului.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara Știu că o procura specială notarială, privind ... Dan55 Dan55 Bună seara Știu că o Procura Specială Notarială, privind vânzarea unui imobil, are o valabilitate de trei ani, dacă nu este revocată. Acum ... (vezi toată discuția)
Procura irevocabila? vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu cineva m-a imputernicit sa ii vand terenul, sa-i fac cadastru, etc printr-o procura in care scrie ca este irevocabila si ca acesta a primit suma de bani pt ... (vezi toată discuția)
Procura desfiintata in instanta Flaviu_1221 Flaviu_1221 Buna ziua, o procura care contine clauze precum : Subsemnatul mandatant se obliga sa mentina in vigoare prezenta pana la indeplinirea sarcinii de mandat, sa ... (vezi toată discuția)