avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legat de penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legat de penalizari

1. Penalizarile in cadrul asociatiei se pot aplica fara intocmirea unui document oficial scos de catre asociatia de proprietari?

2. Administratorul aplica in paralel cu sistemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori are dreptul sa faca acest lucru? Exista lege care interzice?

3. Penalitatile de la furnizor pot fi repartizate pentru toata asociatia sau doar pentru cei care au datorii?

4. Leagea 175/2010 se aplica in acest moment?

5. Administratorul prezinta lista cu intretinerea fara "data afisarii" cum pot sti eu cand s-a afisat intretinerea pe o anumita luna sa sa-mi pot calcula penalizarile.

6. Se poate cere un control financiar si legat de organizarea si functionarea asociatiei asociatiei?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:56, 11 August 2010
Ar trebui sa se aplice un singur sistem de penalizare si utilizat procentul de 0,2%/zi.
Daca se folosesc doua feluri de penalizari ....poate procentul la sistemul propriu de penalizari al asociatiei e mai mic de acest 0,2% si s-or fi gandit cei din conducere sa nu iasa in paguba.....

Oricum, aceasta problema ar trebui reglementata si simplificata in cadrul asociatiei cu un singur sistem de penalizare la maximul admis de lege si din acela platit si la furnizori.
elga50 a scris:

Oricum, aceasta problema ar trebui reglementata si simplificata in cadrul asociatiei cu un singur sistem de penalizare la maximul admis de lege si din acela platit si la furnizori.

De aici eu inteleg ca poate sa cumuleze cele doua sisteme de penalizari.
Exact, dar procentul de penalizare sa nu fie mai mare de 0,2% / zi.
Eu am inteles ca in conformitate cu leagea nu se poate aplica in paralel cu sistemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori.

Dar nu stiu daca este adevarat acest lucru nestiind care este legea care specifica acest lucru.
Este vorba de legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, in care nu se spune ca "nu e voie", ci cum se procedeaza in principiu cu sistemul de penalizari.

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)