avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietari sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietari sau nu?

Locuim intr-o curte comuna, fosta casa nationalizata. Motivul discordiei intre mine si vecini este un beci, aflat atat sub partea mea de apartament cat si a lui. Acesti vecini isi revendica dreptul de folosinta a partii de beci aflata sub locuinta lor, motivand ca sunt "proprietari pe terenul de sub casa lor". Ce drept au ei asupra acestuia tinand cont de urmatoarele:
-intrarea in respectivul beci se face doar prin apartamentul meu, ei dandu-si acordul prin notariat ca eu sa-mi fac lucrarile de extindere si stiau foarte bine ca se va intra prin beci doar pe la mine prin casa;
-ei au fost chiriasi ai OJCVL pana in 2000 cand au cumparat casa si terenul de sub ea;
-noi suntem la fel improprietariti pe baza ordinului prefectului , tot in 2000;
-apartamentul nostru a fost instrainat de OJCVL in 1976, terenul aferent constructiei trecand in proprietatea statului, noi avand doar drept de folosinta, in actele incheiate nu este scris cuvantul "beci", el aparand doar pe un RLV "vizat spre neschimbare", apartinand familiei noastre
-pe rol la Primarie aparem noi ca unici platitori de impozit pe toata suprafata beciului.#-o
- ei se leaga de faptul ca nu apare nicaieri scris in actele noastre de proprietate cuvantul "beci"
-in toate actele de proprietate ale coproprietarilor din curte nu apare, nici macar ca bun in folosinta comuna

Ce e de facut?

Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:42, 14 August 2010
Este posibil sa scrie la vecini ceva in genul "anexe" care inseamna: wv in curte, conducte comune etc, iar beciul sa fie considerat subsol tehni, daca instalatiile interioare trec prin el. parerea mea este ca au dreptul, cu obligatia sa-si faca intrare separat. Este o imensa ambiguitate in privinta beciurilor la aceste case. Ar trebui sa intrebati un avocat, cu actele in fata. Sau incercati o mediere.
Daca dv. ati platit si beciul, atunci ar trebui sa fie doar al dv.
consultati un avocat care dupa ce va studia actele dvs va poate da un raspuns complet.
Cum isi revendica dreptul? Verbal sau in instanta?
Daca doar verbal, nu puteti sa le permiteti accesul prin apartamentul dvs., e absurd.
Daca totusi va dau in judecata si castiga, ma indoiesc ca vor obtine servitutea de trecere prin apartamentul dvs., dar pot sa isi faca o alta intrare in beci. De asemenea, daca nu e stipulat nimanui dreptul de proprietate, nici nu e stipulat dreptul de folosinta, poate reusiti sa dobanditi pe calea uzucapiunii de 30 de ani.
Consultati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stas 4908-85 miha29ela miha29ela Am citit acest STAS si nu prea am inteles ce e cu constructiile subterane. Aici intra si beciurile sau la alta categorie? Unde trebuie trecuta suprafata ... (vezi toată discuția)
Mansarda in vila emma_imn emma_imn Buna ziua. In curand familia mea va achizitiona un apartament intr-o vila veche, mai exact etajul 1 al unei vile care are beci, parter, etaj, si mansarda. Mai ... (vezi toată discuția)
Actionare in justitie acord notarial miha29ela miha29ela In anul 2003 am obtinut acordul notarial al vecinului (curte comuna) pentru extindere locuinta. Suprafata pe care s-a facut extinderea a inclus si intrarea ... (vezi toată discuția)