avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi?

Buna ziua la toata lumea!
Este prima data cand scriu pe acest forum si sper sa poata cineva sa imi ofere ceva sfaturi. Sa incep cu inceputul: inperioada iunie-spet am lucrat la un angajator care m-a trimis la un curs de formare prefesionala. La interviul de angajare mi s-a mentionat si de un act aditional pe care urma sa il semnez si care prevedea ca in cazul in care voi parasi firma mai devreme de 3 ani de la terminarea cursului va trebui sa platesc toate cheltuielile pricinuite de formarea profesionala. Dupa ce am facut cursul, cei de la personal mi-au pus in fata sa semnez un act aditional, numai ca in loc de 3 ani, erau 5 ani si in plus trebuia sa platesc 3000 de euro daune daca nu il respectam (cursul a durat 2 saptamani, adica 10 zile lucratoare). Am refuzat sa il semnez pe motiv ca nu au fost corecti, si nici nu mi-au spus de cei 3000 de euro la interviu. Au inceput amenintarile cu concedierea in cazul in care refuz sa semnez actul aditional. Jurista firmei mi-a spus chiar ca motive se gasesc sa ma dea afara. Dupa 2 luni de stres am incheiat activitatea in firma cu art 55, lit b. As vrea sa imi dea atestatul obtinut in urma cursului (am dovada ca am absolvit cursul, un mail primit de la trainer-ul de la bucuresti) dar nu stiu cum sa solicit in instanta acest lucru, pe ce articole de lege sa ma bazez? Reprezentantii firmei au refuzat sa imi dea acel atestat, mi-au spus ca trebuie mai intai sa platesc tot ce s-a cheltuit cu mine, inclusiv indemnizatia platita pe toata perioada cursului (echivalentul salariului). Nu am nici un fel de obligatie fata de firma respectiva. In plus am ramas fara un loc de munca, pentru ca eu mi-am incetat activitatea la firma de dinainte special pentru a ma angaja la aceasta. Daca as fi stiut de la inceput de cei 3000 de euro as fi putut alege daca sa raman la firma unde lucram sau sa plec. Situatia e cat se poate de dificila pentru ca sunt casatorit si salariul sotiei nu e suficient. Ma gandesc ca acel atestat imi poate fi util in cautarea unui alt loc de munca, pentru ca este pentru utilizarea unui soft foarte folosit de multe firme.
Va rog sa imi raspundeti in masura in care puteti, pentru ca nu stiu care ar putea fi baza legala a a unei astfel de actiuni in instanta.
Va multumesc din suflet...
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2007
ioio69, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:27, 1 Octombrie 2007
Nici un curs nu e gratis:) Intelegeti-va cu fostul angajator sa-i restituiti cheltuielile facute cu Dvs pe perioada cursului si sa primiti atestatul .
Ei au inteles ca au gresit ca nu v-au pus sa semnati actul aditional inainte de curs si ca nu pot in prezent recupera cheltuielile de la dvs.
Este randul dvs. sa intelegeti ca nu puteti beneficia gratis de un atestat.
Bucurativa de faptul ca ati invatat un lucru care va pote folosi si incercati prin mijloace proprii sa obtineti si diploma, printr-un nou curs.
Codul muncii nu-l obliga pe angajator sa asigure si diploma sau atestatul in urma stagiilor de pregatire platite de ei.
Nu stiu daca va pot da dreptate referitor la faptul ca trebuie sa platesc cursul pentru a intra in posesia diplomei care exista (ea a fost trimisa de catre firma unde s-a facut formarea profesionala la fostul meu loc de munca). Oricum nu pot face altceva cu diploma mea decat sa o puna intr-un cui si cand se uita la ea sa isi aminteasca ca au avut un coleg care a avut curajul sa le spuna in fata (prin actiunile mele si prin cunoasterea prevederilor codului muncii si al contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010) ca n-au habar de legislatia muncii. Oricum, eu mi-am pierdut locul de munca avut anterior angajarii la aceasta firma si ma consider indreptatit sa cer aceasta diploma ca un fel de despagubire pentru prejudiciul creat. Dansii ar fi putut propune si ceva mariri salariale in plus in acel act aditional si poate lucrurile ar fi stat altfel. Nu poti sa iti iei angajament pe 5 ani (urmand sa platesti cheltuile de 30 de mil + daune de 3000 de euro) si sa ramai la un salariu mizer de 700 de lei noi. Cred ca ei au trisat si chiar daca si-au recunoscut vina nu au facut nimik pentru impacare sau repararea greselii.
Desi am fost de acord sa semnez actul aditional de la inceput doar cu cheltuielile pentru curs, dansii, desi erau vinovati pana la Dumnezeu de incalcarea art 17 din codul muncii, nu au renuntat la clauza de 3000 de euro. Pentru o firma atat de mare cum se lauda ca sunt, au teluri prea minuscule. Vorba romanului: Om la om si paduche la paduche!
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si va doresc tot binele din lume.
Acestea se pot inscrie in " viata este dura".
Probabil ca nu au prezentat problema corect, au facut probabil promisiuni pe care nu le respecta dar si tu ai stiut ca tr sa semnezi ceva ce nu ai mai dorit sa semnezi si ei pot spune ca ai cunoscut exact termenii contractului si dupa ce ai vazut ca ai obtinut o diploma la care nu aveai acces fara intermedierea lor nu ai mai dorit sa-ti achiti obligatiile. Daca nu ai oferta lor scrisa, ca dovada ca ai fost gresit informat este dificil de demonstrat ca ai dreptate. Asta nu inseamna ca eu nu te cred.
Cat priveste pierderea locului de munca anterior avut, poate sa spuna ca singurul scop al tau era aceasta diploma, ai acceptat salariul si cursul si dupa , ai descoperit o metoda de fortare a mainii.
Scopul meu este sa-ti arat si alta perspectiva a problemei sa stii cam ce se mai poate intrepreta in cazul in care te hotarasti sa actionezi in instanta.Ai fi putut semna actul aditional, iar la plecare ai fi actionat juridic pentru plata cheltuielilor conform legii, plecand in momentul in care ai fi gasit un post mai bun, asa.............nu se poate spune ca ai fost lezat in drepturi.
Pune si problema cum ar fi sa fii patron, sa scolarizezi 10 persoane care pleca cum isi iau diploma avand o pregatire gratis la care nu aveau acces daca nu ar fi fost salariati ai firmei respective? si tu ai avea pierderi de mii de lei, din acestia noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare, curs de formare profesionala fara act aditional, demisia ContSters54950 ContSters54950 sunt angajat de un an si jumatate la o firma, am facut un curs de pregatire profesionala acum o jumatate de an, dupa curs, nu inainte, s-au trezit cei de la ... (vezi toată discuția)
Plata clauzei de formare profesionala Alex1259 Alex1259 Buna ziua, La ultimul loc de munca, la angajare mi s-a explicat ca voi fi trimis la un curs de specializare pentru postul care va urma sa il ocup, pe banii ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)