avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... buna ziua
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

buna ziua

presupunem ca am fost victima unui viol..sunt majora...am depus plangere...inculpatul a fost retinut pt 29 de zile..nu sunt singurul cap de acuzare...pot retrage plangerea ? multumesc .
Cel mai recent răspuns: utilizator900 , utilizator 19:16, 15 August 2010
Conform alin. 4 al art. 197 C.pen va puteti retrage plangerea sau va puteti impaca, doar pentru fapta prevazuta la alkin. 1 nu si pentru formele agravante.

Art. 197 C.pen - Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă:
a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;
b) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul făptuitorului;
b^1) victima este membru al familiei;
c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.
Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Dupa ultimele modificari ale Codului Penal,a fost abrogat alin.5 de la art.197 cp cel prin care legiuitorul stipula ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala a faptuitorului.Va puteti retrage pretentiile in ceea ce priveste tragerea inculpatului la raspundere penala si civila in ceea ce va priveaste,dar legea il va sanctiona tinandu-se cont si de pozitia dvs.in aceasta situatie,in sensul ca ar fi benefic pt el faptul ca nu "il apasati"".
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
andymaurul, utilizator


Retragerea plangerii penale, trebuie sa aiba loc inainte de a se fi pronuntat in cauza o hotarare judecatoreasca definitiva, sa fie facuta prin vointa expresa a persoanei vatamate sau a reprezentantului ei legal, sa fie totala si neconditionata (sa vizeze atat latura penala, cat si latura civila a cauzei).
deci o pot retrage ?
Daca plangerea dvs. vizeaza al.1 al art.197 c.pen. si anume actul sexual, de orice natura, cu o persoana de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de neputinta de a a se apara ori de a-si exprima vointa, va puteti retrage plangerea .
Daca insa discutam de al.2 si anume:
-fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna,
-victima se afla in ingrijirea,ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului,
-victima este este un membru al familiei,
-s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau sanatatii
retragerea plangerii nu opereaza., pentru ca numai pentru primul aliniat legea prevede necesitatea introducerii plangerii prealabile cu consecintele ce decurg de aici privind retragerea si inlaturarea raspunderii penale pe cale de consecinta.

Alte discuții în legătură

Infracþiunea de viol ! alexsisco alexsisco Buna seara , cine imi poate spune care este raportul dintre infracţiunea de viol şi act sexual cu un minor ? (vezi toată discuția)
Viol - agravanta, impacarea partilor ela76 ela76 Cineva m-a informat ca, in cazul violului, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Dupa cate am vazut eu, doar retragerea plangerii prealabile in cazul ... (vezi toată discuția)
Corupere de minori iulian11 iulian11 buna la toti. am si eu o intrebare daca nu va suparati. care e diferenta dintre act sexual cu minor si viol minor? adik ma refer la faptul dak persoana ... (vezi toată discuția)