avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Viol - agravanta, impacarea partilor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Viol - agravanta, impacarea partilor

Cineva m-a informat ca, in cazul violului, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Dupa cate am vazut eu, doar retragerea plangerii prealabile in cazul violului in forma simpla inlatura raspunderea penala...

Intrebarile mele sunt:
- in cazul violului in forma calificata de la art.197 alin.2lit.a) C.p., respectiv violatorul a avut un complice care a "agatat" victima si a servit-o cu coniac si cola, pana a imbatat-o, dupa care, sub pretextul ca o duce acasa, a dus-o intr-o incapere unde celalalt a violat-o, iar complicele a "asistat" la scena- deci in acest caz e posibil ca retragerea plangerii prealabile de catre victima sa inlature raspunderea penala?
- pentru despagubirile civile stabilite in favoarea victimei de catre instanta de fond, in valoare de 40.000 euro, mai e posibila incheierea unui acord de mediere in recurs, intre victima, cei doi inculpati si partea responsabila civilmente, cu scopul de a obtine ca plata sumei stablite de instanta de fond sa se faca doar de catre cei doi inculpati? mai exact, daca unul din inculpati ofera un "avans" din despagubiri de cca 5.000 euro, iar victima este de acord ca restul sumei de 35.000 euro sa-l solicite doar de la cei doi inculpati, fara sa mai solicite vreo suma de la partea responsabila civilmente, un astfel de acord de mediere poate fi acceptata de instanta de recurs ca fiind legala?
Cel mai recent răspuns: Bogdan Marinescu , Avocat 15:14, 13 Martie 2013
este corecta remarca dvs, nu opereaza impacarea partilor, respectiv retragerea plangerii prealabile decat pentru fapta prevazuta la aliniatul 1, in ceea ce priveste cuantumul prejudiciului stabilit de instanta, nu opereaza medierea, obligatia de plata este solidara
Din descrierea imprejurarilor, ar reiesi ca nu mai este vorba de viol in forma simpla, intrucat au existat mai multe persoane care au savarsit impreuna fapta. Daca se urmareste textul articolului 197 din Codul Penal, impacarea ( prin tranzactie sau mediere ) se poate face, implicit, doar in cazul violului in forma simpla.

Pe latura civila a cauzei penale, se poate face mediere, in principiu.
Este important daca victima a cerut daunele in solidar sau fiecaruia in parte.

In ipoteza daunei cerute individual, conditia obligatorie pentru mediere: victima incuviinteaza sa participe la medierea pe latura civila. Nu e obligatoriu sa o faca in prezenta faptuitorilor ! poate participa la mediere in sedinte separate sau o poate face printr-un mandatar sau avocat.

De asemenea, important este ca medierea sa se faca pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile

Daca plata daunei este in solidar, se poate face un acord ( in afara procesului) intre faptuitori pentru repartitia si plata intre ei a sumelor pe care le datoreaza , in total, victimei. Acordul se poate face si prin mediere.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
mediator_Constantinescu, utilizator
situatia descrisa de dvs in final este posibila, in mod evident, in situatia reletata mai sus pentru a opera deplin ar trebui ca eventual instanta sa suspende cauza pentru definitivarea acordului de mediere ceea ce este imposibil, avand in vedere temeiul de drept 197 alin 2 lit.a cod penal. Poate in situatia unei disjungeri a laturii civile, in cazul in care la fond inculpatul ar fi uzitat de dispozitiile 320 ind.1 c.pr.pen, instanta penala indrituita a solutiona in caile de atac strict latura civila ar trebui sa ia act de incheierea unui acord de mediere. Exista foarte multe opinii pro si contra, in general in ceea ce priveste medierea in cazul infractiunilor grave, de violenta, de aceea s-a si conturat ideea aplicabilitatii la infractiunile ce impun sesizarea la plangere prealabila, unde efectul pericolului social este diminuat. Personal opinez pentru mediere si conciliere in orice forma, este un avantaj de netagaduit pentru justitie in general.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua utilizator900 utilizator900 presupunem ca am fost victima unui viol..sunt majora...am depus plangere...inculpatul a fost retinut pt 29 de zile..nu sunt singurul cap de acuzare...pot ... (vezi toată discuția)
Viol si lipsire de libertate Andreifin Andreifin 3 băieți au fost reținuți pentru 30 de zile pentru faptul Ca au comis viol si lipsire de libertate ce de a3 persona este doar acuzata de viol fata are ... (vezi toată discuția)
Medierea in domeniul dreptului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Conform legii, medierea se poate aplica şi în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a ... (vezi toată discuția)