avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Proces verbal de contraventie - obiectiuni
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Proces verbal de contraventie - obiectiuni

Daca in procesul verbal , la obiectiuni este prevazut ca acesta nu corespunde realitatii, instanta va tine cont de acest aspect?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:35, 7 Decembrie 2010
Instanta va tine seama de acea mentiune numai in masura in care din probatoriile administrate va rezulta o alta situatie de fapt decat cea retinuta in procesul- verbal de contraventie.
Procesul verbal de contraventie beneficiaza de prezumtia legalitatii si temeiniciei intocmirii sale, insa ca orice prezumtie aceasta poate fi rasturnata prin probe.
Acesta este un argument foarte solid in sprijinul contravenientului petent , intrucat astfel , organul constatator are obligatia de a proba fapta contraventionala retinuta in sarcina acestuia . Ori , avand in vedere jurisprudenta CEDO in cauze similare , inclusiv cauza Anghel contra Romaniei , privind procedura contraventionala , obligativitatea probei cade in sarcina agentului constatator . In cazul de fata , daca contravenientul petent a obiectat cu privire la nerealitatea faptelor retinute in procesul verbal , iar organul constatator nu poate dovedi cele retinute , instanta , tinand seama de pricipiul prezumtiei de nevinovatie pe care CEDO il atribuie inclusiv faptelor contraventionale - a se vedea inclusiv art 6 din Conventie - , acestea capatand caracter de "acuzatie penala" intrucat se adreseaza unei categorii generale ,avand si un caracter represiv , va trebui sa incline in favoarea petentului , intrucat simplul proces verbal legal intocmit , fara a exista si alte mijloace de proba , nu poate face dovada doar prin el insusi a savarsirii faptei de catre contravenient , astfel operand principiul "in dubio pro reo" .
Sarcina probatiunii conform reglementarilor CEDO ,existand si precedente judiciare in acest sens,revin organului constatator.
Politia trebuie sa dovedeasca fapta si legalitatea masurii luate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacordare de prioritate melcsy melcsy daca agentul de circulatie cine l-a oprit a fost singur, fara nici un martor se poate contesta procesul verbal de contraventie?..ce sansa de castig sunt? care ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie care contine o alta fapta decat cea savarsita maria.b maria.b Am si eu o intrebare: Intr-o noapte ma aflam la volanul masinii mele; am intrat intr-un sens giratoriu si am facut dreapta intr-o zona in care aveam ... (vezi toată discuția)
Atacare proces verbal nesemnat. mojorisin mojorisin Buna, Am trecut pe culoarea galbena a semaforului iar politistul aflat la aprox 30m in SPATELE semaforului m-a oprit pe motiv de trecere pe rosu. El era ... (vezi toată discuția)