avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Abuz sau asa este legea?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Abuz sau asa este legea?

Sotul meu are restante la o banca,nu a mai platit ratele de cateva luni. Acum cateva zile,a vrut sa-si scoata salariul de pe card si a constatat ca are sold 0. A mers la ghiseul bancii sa vada ce s-a intamplat. A fost informat ca banii au fost virati in contul lui, dar si scosi in aceiasi zi, si virati catre ratele lui restante . A avut voie banca sa procedeze asa? Bun , am inteles,trebuie sa recupereze restantele,(nimic de zis pana aici) , aveau nr lui de telefon in baza de date din aprilie 2010,nu l-au sunat niciodata...!Cine a imputernicit banca sa-i ia tot venitul,mai ales ca era salariu, nu alte venituri ... ? Din putinele mele cunostinte,stiu ca trebuie sa anunte angajatorul, ca se face oprire pe salariu, si nu 100% din salariu... Acum acest om, ce face o luna de zile,pana la urmatorul salariu...,moare de foame???
Este bine cum a procedat banca?
Cel mai recent răspuns: Andra Denise Dinca , Avocat 21:57, 22 August 2010
Intr-adevar banca trebuia sa ia legatura cu angajatorul, care va deveni tert poprit si sa puna poprire pe 25 % din retributia lunara a sotului, respectiv salariul acestuia.

Ar trebui ca sotul sa ia legatura cu angajatorul si sa intrebe daca acesta a primit vreo instiintare de la creditor privind poprirea salariului si sa faceti o contestatie la executare.

Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Andra Denise Dinca, Avocat
Ce raspundere are angajatorul in aceasta chestiune, daca contractul de credit este incheiat intre banca si client? A facut banca vreun contract cu angajatorul?
Sotul meu cand a constatat ca nu are bani pe card a sunat la UM unde lucreaza si a spus ca nu i-a fost alimentat cardul.A trebuit sa sune dupa 2 ore pentru lamurirea situatiei.A fost informat de la financiar ca banii au fost virati si scosi in aceiasi zi. Daca aveau ceva venit la UM,in acest sens, trebuia sa vada sau sa-l anunte. In consecinca daca UM nu a stiut nimic eu tind sa cred ca banca a facut un abuz, pe romaneste "pe carca lor" . Dar avem o curiozitate, oare este posibil ca printr-un ordin judacatoresc banca sa aiba dreptul sa opreasca tot venitul acestui salariat si restant?
Nu stiu daca are raspundere sau nu angajatorul, dar in momentul cand a semnat contractul cu acea banca,lucra in acelasi loc, a dus fluturas de salariu de la acel loc de munca! Eu stiu ca asa se procedeaza, se suna la "ultimul loc de munca", mai oamenilor,omul asta XY mai lucreaza acolo, mai are venit,este mort, este viu... are restante la noi, tr sa ne recuperam banii, ce facem, ii facem oprire pe salariu? sau cum luam legatura cu el,? etc... Nu stiu..., ceva , o informatie, un telefon ....! Si eu personal, am avut intarzieri la o banca( numai o luna), si imediat era sunat angajatorul... sa vada, mai lucrez acolo,am luat sau nu salariul... etc. Oricum nu cred ca este normal si omenesc ,indiferent de restanta sa se opresca tot venitul, nu cred ca niciunde in tara sau in lume este aprobat asa ceva,...!!!Este INUMAN !!!
Probabil ca in cazul Dv. banca a sunat la angajator pentru ca nu vi se varsa salariul pe card. Deci angajatorul este interogat numai pentru a primi informatii, nu a colabora cu banca in poprire partiala din salariu. Angajatorul nu are contract cu banca.
Bine ar fi fost daca in momentul cand sotul Dv. stia ca nu va putea plati rata sa fi luat legatura cu banca si sa negocieze pentru o reesalonare a ratelor la credit. Probabil ca nu a facut asta!

Alte discuții în legătură

Restanta banca ContSters240478 ContSters240478 salut, am urmatoarea problema : sunt restant la banca cu neplata a creditului pe 2 luni. Ieri mi s-a virat bani de salariu in cont. cardul de credit si ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu fara incuviintarea executarii silite - abuz banca davidescucostel davidescucostel Buna ziua Problema mea este urmatoarea : - in urma cu 4 ani am facut un imprumut de nevoi personale la banca . Am achitat o buna perioada ratele , dar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu executorul judecatoresc radu1973 radu1973 buna ziua,am avut un credit neplatit la timp ,am primit de la un birou de executare o instiintare ca am un credit neachitat in valoare de 3800 lei si trebuie ... (vezi toată discuția)