avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii tratament fiscal contract de management
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

tratament fiscal contract de management

Sunt in situatia de a incheia un contract mandat de management intre o persoana fizica (mandatar) si o pers juridica (mandant). As aprecia enorm orice indrumare , nu stiu exact unde se inregistreaza acest contract, care sunt obligatiile fiscale si de asigurari sociale ce decurg din acesta?
Va multumesc
:bow:
Cel mai recent răspuns: RoConnt Activ SRL , Contabil 12:58, 20 August 2010
Potrivit Legii nr.66/1993 cu modificările şi completările ulterioare, contractul de management reprezintă acordul dintre o persoană juridică şi o persoană fizică în calitate de manager căruia îi este încredinţată organizarea, gestionarea şi conducerea activităţii societăţii angajatoare. Contractul de management se încheie în formă scrisă şi se va depune spre înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului în a cărui raza teritorială se află sediul societăţii comerciale. Nu pot avea calitatea de manager persoanele fizice care mai au calitatea de manager sau administrator la o altă societate comercială, au suferit condamnări penale, au fost sancţionate pentru încălcarea dispoziţiilor legale în materie fiscală, deţin părţi sociale sau acţiuni, ei sau rudele lor pînă la gradul al II-lea, la altă societate al cărei obiect de activitate este asemănător cu cel al societăţii unde va avea calitate de manager. Aceste persoane vor depune o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu sînt incompatibili cu funcţia de manager. Potrivit contractului de management, managerul este plătit fie cu o sumă lunară care se suportă din fondul de salarii al societăţii, fie prin participarea la profitul societăţii comerciale, stabilită proporţional cu gradul de realizare a obiectivelor convenite în contract. Drepturile băneşti cuvenite pe perioada concediului de odihnă, contribuţiile pentru asigurările sociale datorate de manager, precum şi orice alte drepturi vor fi stabilite în cadrul contractului. Contractul de management încetează prin expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, revocarea managerului în cazul neîndeplinirii obligaţiilor din contract, renunţarea managerului la mandat, prin acordul părţilor, intervenirea unui caz de incompatibilitate, decesul sau punerea sub interdicţie judecătorească sau lichidare judiciară. Managerul nu poate fi revocat din funcţie decît pentru motivele şi în condiţiile stabilite prin contractul de management.
Multumesc frumos ptr indicatii. Insa, referitor la obligatiile asigurarilor sociale, acestea se retin si se vireaza de catre pers juridica sau cea fizica isi declara ctr de asigurat la somaj, cas, sanatate, etc? Cum il prind in statul de salarii?
Contractul de mandat este asimilat drepturilor de naura salariala, se calculeaza contributii cu stopaj la sursa, il prindeti in declaratii. Doar la Fond CM nu datoreaza unitatea contributie iar persoana respectiva trebuie sa se asigure individual si sa vireze contributia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de mama franicocom franicocom Buna ziua, Am o intreprindere individuala cu 8 angajati si vreu sa fac un contract de management cu sotia mea. Intrebare: Se poate face lega avand in ... (vezi toată discuția)
Remuneratie administrator vasile2009 vasile2009 Care sunt optiunile pentru acordarea unei remuneratii administratorului unei firme ([b]inafara de contractul individual de munca[/b]) ? (vezi toată discuția)
Termen contract de prestari servicii de marketing vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un contract de marketing pentru directori regionali are un termen minim sau maxim , stipulat de vreun document ... (vezi toată discuția)