avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contabilitate

noutati contabile si fiscale
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 01:48, 23 August 2010
mincea_simona a scris:
noutati contabile si fiscale

Noutati contabile si fiscale 2010
vezi pe:
[ link extern ]

I. OUG 109/2009- de modificare a Codului Fiscal

1 ) Art 8 "(71) Persoanele juridice române beneficiare ale unor prestări de servicii de natura activităţilor de lucrări de construcţii, montaj, supraveghere, consultanţă, asistenţă tehnică şi orice alte activităţi, executate de persoane juridice străine sau fizice nerezidente pe teritoriul României, au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu aceşti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Contractele încheiate de persoane juridice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente pentru activităţi desfăşurate în afara teritoriului României nu fac obiectul înregistrării potrivit prezentelor dispoziţii. Declaratia se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractelor(Ord2310/2007)

2) Impozitul pe profit: Incepand cu 2010 se aplica sistemul platilor anticipate (Art 34(1) lit.b) astfel, incepand cu 2010 contribuabilii au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an. Contribuabilii, cu excepţia societăţilor bancare şi celor menţionaţi mai sus, care definitivează până la data de 25 februarie închiderea exerciţiului financiar anterior, depun declaraţia anuală de impozit pe profit şi plătesc impozitul pe profit aferent anului fiscal încheiat, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor.
Contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, au obligaţia să depună o declaraţie anuală de impozit pe profit până la data de 25 aprilie inclusiv a anului următor, cu excepţia contribuabililor prevăzuţi mai sus, care depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la termenele menţionate.

3) Impozitul pe dividende care trebuie reţinut, se declară şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul. În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte până la data de 25 ianuarie a anului următor.

4) TVA
4.1 Persoanele impozabile care au obligaţia depunerii deconturilor trimestriale trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaraţie de menţiuni în care să înscrie cifra de afaceri din anul precedent, obţinută sau, după caz, recalculată, precum şi o menţiune referitoare la faptul că nu a efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent. ( art 156.1(6))
4.2 Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului este inferioara sumei de 10.000 euro, trebuie sa comunice pana la 25 februarie suma livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre personae inregistrate in scopuri de TVA precum si suma totala a livrarilor si prestarilor de servicii catre personae care nu sunt inregistrate. ( art 156.3 (4))
4.3 Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA va depune declaraţia recapitulativă, formular 390, lunar, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice. (art 156.4(1))
Declaraţia recapitulativă se va depune atât pentru achiziţii/livrări intracomunitare de bunuri, cât şi pentru prestări/achiziţii de servicii către/de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în UE, pentru care locul prestării se determină conform regulii generale aplicabile persoanelor impozabile şi pentru care exigibilitatea TVA a luat naştere în luna calendaristică respectivă.
4.4 A fost eliminată obligativitatea aplicării măsurilor de simplificare( taxarea inversa) pentru bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. b).
4.5 Noi reguli referitoare la locul prestarii serviciilor:
Reguli generale:
Cf. art 133 (2) – in relatia B2B (Persoana impozabila catre persoana impozabila) În cazul în care serviciile sunt prestate către o persoană impozabilă care acţionează ca atare, locul de prestare a serviciilor este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. In absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită. Este necesara comunicarea codului de TVA
Cf art 133 (3) – in relatia B2C (persiana impozabila catre persoana neimpozabila) Dacă serviciile sunt prestate către o persoana juridică neimpozabilă locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
Servicii enumerate la Art 133 (4)- (7), servicii legate de bunuri imobile, transport de persone, sevicii culturale, artistice, targuri , expozitii, servicii de restaurant si catering, lucrari si evaluari de bunuri mobile corporale, inchirieri de mijloace de transport pe termen lung si pe termen scurt, servicii de transport intracomunitar , servicii accesorii trasportului, servicii intangibile, sunt exceptii de la regulile de baza avand propriile reguli. Daca serviciul nu se incadreaza in una din aceste exceptii se aplica una din regulile de baza.

5. Accize
Iahturile , navele , ambarcatiunile cu sau fara motor, motoarele, nu mai fac obiectul accizarii incepand cu 2010
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii in austria cateldestept cateldestept O societate din Romania presteaza servicii in constructii in Austria. 1.Este necesara inscrierea in ROI? 2.Facturarea se face fara TVA? 3.Este necesara ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii catre client extracomunitar irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, O firma cu sediul in Romania, platitoare de tva va presta servicii IT (intocmire website) catre o firma din Elvetia. Locul prestarii serviciului ... (vezi toată discuția)