avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire?

As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata suntem mostenitorii directi ( tatal nostru era frate cu batrana). Desi suntem in relatii, am grija de ea , atat sa aiba ce manca , medicamente, cat si ingrijire fizica caci si a rupt ambele picioare si e imobilizata la pat, matusa mea este extrem de influentata de un var . Acesta a reusit sa o faca sa il treaca la drept de retragere in diverse conturi cu sume foarte mari, sa ii faca acte de vinzare pe mai multe apartamente, lui si fratelui lui, mai mult vrea si mobila si mai multe tablouri de colectie, plus alte obiecte de arta.In cazul in care matusa mea decedeaza, noi avem vreun drept, putem ataca si anula actele pe care aceasta, la 89 de ani le face? Chiar si in zilele cand astepta una dintre operatii, i s a adus notarul la spital, desi ea este sedata. La varsta ei mai poate lua hotarari legale? Va multumesc daca puteti sa ma lamuriti.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:45, 23 August 2010
Mai poate lua hotarari legale daca are discernamant. Daca varul respectiv vrea sa faca totul legal, obtine un certificat de la IML precum ca batrana e in deplinatatea facultatilor si atunci orice act de dispozitie pe care il semneaza in fata notarului e legal.
In aceasta situatie nu aveti ce face.
Chiar daca lasa testament nu il puteti ataca pt ca nu sunteti nici unul mostenitori rezervatari.

De principiu nu puteti face nimic. Dupa decesul ei, daca a mai ramas ceva in masa succesorala, impartiti cu totii, daca nu, si la semnarea actelor in favoarea altcuiva nu exista certificatul de la IML, puteti ataca pt lipsa discernamantului in termen de 3 ani de la deces.
Succes!
Puteti ataca acum in justitie actele pe care matusa le face.Trebuia sa deschideti succesiunea dupa decesul tatalui.In al doilea rand cunoscand situatia trebuia sa va implicati scriptic in purtarea de grija a matusii(ma refer la un contract de intretinere...atunci cand batrana era lucida).Luati insa taurul de coarne si avand in vedere ca sunteti cele mai apropiate rude , purtati de grija matusi ....mergeti la banca si explicati situatia matusii dv.....depuneti plangere la politie...ceea ce face varul dv. intra sub incidenta Codului penal!!!!
Nu are certificat de la IML ca e lucida , am inteles ca ar fi de la doctorul de familie dar nu stiu sigur. Dar ea are dureri foarte mari de oase, acum avand si picioarele rupte, cum poate fi lucida ?
Durerile nu afecteaza discernamantul; Notarul solicita de obicei, la aceasta varsta, certificate medicale, ptr. incheierea actelor de dispozitie.Efectuati-i d-voastra o expertiza medicala in acest sens sau un control psihiatric ptr. a putea ataca in instanta contr. incheiate cu varul d-voastra.
avocat Cristina Popescu
dl. consilier lupalb 13, pt. ce considerente credeti dvs. ca fapta varului user-ului ar intra sub incidenta codului penal??
atat timp cat doamna in cauza este lucida si are discernamant, poate dispune conform legii, cum doreste de bunurile sale.
iar notarul asa cum bine stiti, se deplaseaza la locul unde se afla cel se instraineaza bunurile sale, in cazul in care pers. respectiva nu se poate deplasa.

dna. av. cristina popescu, cum ar putea userul sa ceara efectuarea unei expertize medicale pt. matusa dansului, atata timp cat aceasta nu este pusa sub interdictie judecatoreasca ?/ X-( :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau act de vanzare lauriancului lauriancului buna ziua,am o matusa care nu are urmasi si mie mi-a fost facut un testament prin care imi lasa apartamentul acum 5ani,dar anul trecut a facut acelasi lucru cu ... (vezi toată discuția)
Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu se mai pot face acte. felipem felipem Buna ziua, am o bunica de 90 de ani din partea mamei, bunicul a decedat mai demult. Bunica are o acasa pe numele ei. Acum 5 ani am adus-o la noi acasa unde o ... (vezi toată discuția)
Testament vrani vrani Buna ziua ! Am avut grija de o matusa incepand cu 1999. In 2002 a facut un testament in favoarea mea , ea neavand sot , parinti. copii sau nepoti, in 2009 a ... (vezi toată discuția)